FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKI INSPEKTOR: NEMA DOKAZA ZABRANJENOG ORUŽJA U IRAKU

WASHINGTON, 6. listopada 2004. (Hina) - Irak nije posjedovao oružjemasovnog uništavanja prije prošlogodišnjeg američkog napada, asposobnosti iračkog režima za njegovu proizvodnju bile su oslabljenedugogodišnjim sankcijama Ujedinjenih naroda, rekao je u srijedu uizvješću glavni američki inspektor oružja u Iraku Charles Duelfer.
WASHINGTON, 6. listopada 2004. (Hina) - Irak nije posjedovao oružje masovnog uništavanja prije prošlogodišnjeg američkog napada, a sposobnosti iračkog režima za njegovu proizvodnju bile su oslabljene dugogodišnjim sankcijama Ujedinjenih naroda, rekao je u srijedu u izvješću glavni američki inspektor oružja u Iraku Charles Duelfer.

Duelfer je u Izvješću predstavljenom odborima američkog Senata utvrdio da Sadam Husein nije imao zalihe biološkog i kemijskog oružja pred američki napad prošle godine, a da su njegove mogućnosti za razvijanje programa nuklearnog oružja opadale.

Izvješće proturječi glavnom opravdanju predsjednika Georgea W. Busha za napad koje se temeljilo na tvrdnji da Sadam Husein posjeduje oružje masovnog uništavanja.

Duelferovo izvješće, međutim, također podupire Bushovu tvrdnju da je irački režim bio prijetnja. Temeljem razgovora uhićenog Sadama Huseina i drugih iračkih dužnosnika s istražiteljima Izvješće sugerira da Sadam Husein nije odustao od oružja masovnog uništavanja te da je namjeravao obnoviti programe oružja u slučaju da se riješi UN-ovih sankcija koje su ga sprječavale da dođe do potrebnog materijala.

Duelferovi nalazi uvelike potvrđuju zaključke njegova prethodnika Davida Kaya koji je u siječnju ove godine kritizirao predratne tvrdnje da je Irak posjedovao kemijsko i biološko oružje.

Izvješće navodi da Saddam Hussein nije bio napustio svoje nuklearne ambicije, ali da je irački nuklearni program bio u opadanju od Prvog zaljevskog rata 1991., a njegova sposobnost za proizvodnju nuklearnog oružja sve više propadala.

Unatoč nalazima američkog inspektora predsjednik Bush je u srijedu kao jedno od svojih opravdanja napada na Irak naveo strahovanje da bi Saddam Hussein mogao dati oružje masovnog uništavanja teroristima.

"Postojalao je opasnost, realna opasnost, da bi Saddam Hussein dao oružje ili materijale ili informacije terorističkim mrežama. U svijetu nakon 11. rujna, bio je to rizik koji nismo mogli preuzeti", rekao je Bush u predizbornom govoru u Wilkes-Barreu u Pennsylvaniji.

Izvješće američkog povjerenstva za terorističke napade na SAD 11. rujna 2001. već je ranije zaključilo da Irak nije imao udjela u napadima i da Huseinov režim nije surađivao s al Qaidom.

Duelfer je kao opasnost naveo moguću povezanost stručnjaka za kemijsko oružje bivšeg iračkog režima i sadašnjih pobunjenika u Iraku, ali da je ta opasnost otklonjena prije nego je postala ozbiljna. "Ipak, to ukazuje na problem da opasna stručna znanja koja je razvio bivši režim mogu biti prenesena drugima", kazao je on.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je komentirajući nalaze Izvješća rekao da činjenica da je Sadam Husein imao namjeru i nastojao izbjeći sankcije UN-a vrlo uznemiravajuća, argumentirajući da je Husein bio dugoročno prijetnja bez obzira što u njegovim rukama nije pronađeno oružje masovnog uništavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙