FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BLAIR NIJEČE DA JE BRITANIJU U RAT ODVEO LAŽNIM OPRAVDANJIMA

BRIGHTON, 29. rujna 2004. (Hina/AP) - Britanski premijer Tony Blair usrijedu je zanijekao da je svoju zemlju u rat odveo na temelju lažnihopravdanja, iako su obavještajni podaci o prijetnji koju jepredstavljao Irak bili pogrešni.
BRIGHTON, 29. rujna 2004. (Hina/AP) - Britanski premijer Tony Blair u srijedu je zanijekao da je svoju zemlju u rat odveo na temelju lažnih opravdanja, iako su obavještajni podaci o prijetnji koju je predstavljao Irak bili pogrešni.

U govoru na godišnjoj konferenciji Laburističke stranke Blair je u utorak priznao da su podaci o golemim količinama kemijskog i biološkog oružja koje je navodno imao Sadam Husein bili pogrešni.

U razgovoru za BBC u srijedu Blair je, međutim, dao naslutiti kako ne smatra da je "baza s koje je krenuo u rat bila pogrešna".

"Krenuli smo u akciju zbog toga što se Sadam nije pokorio rezolucijama UN, a ta činjenica stoji i danas", rekao je.

Blair je rekao kako je nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. počeo smatrati da se svijet mora aktivno suprotstaviti odmetnutim režimima.

"Irak je bio pravo mjesto za početak, jer je postojao cijeli niz rezolucija UN oko njega i dugotrajno onemogućavanje rada inspektorima UN", rekao je Blair.

"Tad smo zauzeli stajalište, a imamo ga i danas, da je rat bio opravdan zato što je (Sadam) stalno kršio rezolucije UN", ustvrdio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙