FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RELJA BAŠIĆ PROGLAŠEN "UMJETNIKOM ZA MIR"

PARIZ, 6. listopada 2004. (Hina) - Na svečanosti u Palači UNESCO-a usrijedu navečer je glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuuraproglasio istaknutog hrvatskog glumca Relju Bašića "umjetnikom za mir" i otvorio izložbu hrvatskih lokaliteta upisanih na listu svjetskebaštine. #L#
PARIZ, 6. listopada 2004. (Hina) - Na svečanosti u Palači UNESCO-a u srijedu navečer je glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura proglasio istaknutog hrvatskog glumca Relju Bašića "umjetnikom za mir" i otvorio izložbu hrvatskih lokaliteta upisanih na listu svjetske baštine. #L#

Taj UNESCO-ov visoki naslov dodijeljen je istaknutom hrvatskom kazališnom i filmskom glumcu Relji Bašiću u znak priznanja za "njegovu izvanrednu pedesetogodišnju umjetničku karijeru", rekao je glavni direktor specijalizirane agencije UN za obrazovanje, znanost i kulturu.

Pridružujući se brojnoj obitelji "umjetnika za mir" kojima je UNESCO ukazao tu čast, Relja Bašić je obećao da će u svom javnom djelovanju promicati temeljne vrijednosti na kojima počiva djelatnost UNESCO-a, poglavito međukulturni dijalog, kulturnu i jezičnu raznolikost.

U prisutnosti brojnih uzvanika, među kojima i predstavnika hrvatskih gradova s UNESCO-ve liste, skupu se obratila i Neda Ritz, hrvatska veleposlanica pri UNESCO-u te Krešimir Filipec, zamjenik ministra za kulturu RH.

Nakon dodjele visokog priznanja Relji Bašiću, u sjedištu UNESCO-a, na pariškom trgu Fonteney, otvorena je i izložba hrvatskih lokaliteta upisanih na listu svjetske baštine, u prigodi 25. obljetnice uključenja Dubrovnika, Splita i Nacionalnog parka Plitvice na listu još 1979. samo godinu dana nakon njena ustanovljenja, a kojima su se 1997. pridružili povijesna jezgra Trogira, episkopalni kompleks Eufrazijeve bazilike u Poreču te još katedrala sv. Jakova u Šibeniku 2000. godine.

Lista svjetske baštine broji 788 kulturna ili prirodna lokaliteta u 134 zemlje diljem svijeta i sa svojih šest lokaliteta Hrvatska se izjednačila primjerice s Egiptom, jednom od kolijevki svjetske civilizacije.

Izložbu je organiziralo Stalno izaslanstvo RH pri UNESCO-u uz potporu Ministarstva kulture RH, a nakon Pariza - gdje je otvorena do 22. ovoga mjeseca - posjetit će još Japan i Njemačku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙