FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA SRIJEDU, 6. LISTOPADA

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 5. listopada.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 5. listopada.

BRUXELLES - Europska komisija objavljuje predpristupnu strategiju za Hrvatsku, kojoj je 18. lipnja odobren kandidatski status. Očekuje se preporuka otvaranja pregovora iduće godine ali i najava uvođenja suspenzije pregovora za slučaj ozbiljnog i trajnog kršenja načela slobode, demokracije, ljudskih prava i temeljnih sloboda.

ZAGREB - Šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger održat će sutra 'briefing' za novinare na kojemu će predstaviti Strateški dokument Europske komisije - Predpristupnu strategiju za Republiku Hrvatsku koja će utvrditi točan iznos i vrstu pomoći EU-a Hrvatskoj. Prezentacija dokumenta uslijedit će nakon što ga Europska komisija sutra usvoji u paketu s godišnjim izvješćima za preostale zemlje kandidate Europske unije - Rumunjsku, Bugarsku i Tursku. Da bi se mogao primjenjivati, taj će dokument morati potvrditi i Vijeće ministara Europske unije i Europski parlament. (16.30 sati, prostorije Delegacije Europske komisije, Masarykova 1).

BRUXELLES - Europska komisija dat će preporuke treba li Europska unija otvoriti pregovore o članstvu s Turskom

PARIZ - Glavni direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura proglasit će hrvatskog glumca Relju Bašića UNESCO-vim umjetnikom za mir a zatim će biti otvorena izložba o lokalitetima u Hrvatskoj upisanima na listu svjetske baštine te organizacije. Bašić će

time ući u drutšvo slavnih osoba koje svoj utjecaj, karizmu i prestiž koriste za promicanje poruke i programa UNESCO-a.

DEN HAAG - Početak suđenja pred Haškim sudom ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću. Proces u kojem su optužba i obrana najavili po 60 svjedoka trebao bi trajati oko godinu dana. Orića (36), optuženog po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja za zločine koje su počinile snage Armije BiH iz Srebrenice u napadima na 50-tak srpskih sela u široj okolici grada 1992/1993., uhitile su snage SFOR-a u Tuzli u travnju 2003. Na prvom se pojavljivanju pred sudom izjasnio da se ne osjeća krivim.

NEW DELHI - Njemački kancelar Gerhard Schroeder posjetit će Indiju, a zatim Vijetnam (8. i 9.) te Pakistan (10.) i Afganistan (11. listopada).

STOCKHOLM - Proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za kemiju.

Dežurni urednici:

Noć: Sanja Biluš

Prije podne: Duška Gerić Koren

Poslije podne: Maša Taušan

Navečer: Srđan Baković

telefon: 385 1 4808 645

telefax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙