FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TJEDNA NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - OD 4. DO. 10. LISTOPADA

ZAGREB, 3. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zatjedan od 4. DO 10. listopada.
ZAGREB, 3. listopada 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za tjedan od 4. DO 10. listopada.

PONEDJELJAK, 4. listopada

-------------------------

SOFIJA - Izaslanstvo Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Vladimirom Šeksom, koje boravi u službenom posjetu Bugarskoj od 3. do 5. listopada, sastat će se s predsjednikom bugarskog parlamenta Ognjanom Gerdžikovom, bugarskim predsjednikom Georgijem Prvanovim, predsjednikom vlade Simeonom Sakskoburggotskim i potpredsjednikom vlade Plamenom Panajotovim. Također će razgovarati s čelnicima Odbora za europske integracije i Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost. Teme razgovora bit će bilateralni odnosi i mogućnosti njihovog daljnjeg produbljivanja, prvenstveno s obzirom na to da obje države intenzivno rade na ostvarenju strateškog cilja pristupanja Europskoj uniji, a jedna od važnih tema bit će i bugarska iskustva o tijeku priprema ulaska u punopravno članstvo NATO-a.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader primit će latvijsku ministricu kulture Helenu Demakovu.

WASHINGTON - Potpisivanje sporazuma o suradnji između Hrvatske banke za obnovu i razvitak i MIGA-e, institucije u okviru Svjetske banke koja promiče strana ulaganja u zemljama u tranziciji i razvoju.

BEOGRAD - Glavna haška tužieljica Carla del Ponte sastat će se s najvišim dužnosnicima Srbije i državne zajednice Srbije i Crne Gore.

PRIŠTINA - Njemački ministar obrane Peter Struck posjetit će Kosovo.

STRASBOURG - Posjet turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana Strasbourgu na poziv Vijeća Europe gdje će se obratiti Parlamentarnoj skupštini.

BUDIMPEŠTA - Nova mađarska vlada na čelu s premijerom Ferencom Gyurcsanyjem položit će prisegu.

MOSKVA - Posjet palestinskog premijera Ahmada Koreija Rusiji.

PRAG - Posjet njemačkog kancelara Gerharda Schroedera.

STOCKHOLM - Proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za medicinu.

PNOM PENH - Kambodžanska nacionalna skupština ratificirat će zakon o upostavi suda za bivše čelnike Crvenih kmera.

PUSTINJA MOJAVE - Prva privatna svemirska letjelica s pilotom, SpaceShipOne treći će put pokušati izvesti svemirski let kako bi zaradila 10 milijuna dolara koje daje zaklada Ansari X Prize u cilju podsticanja svemirskog turizma.

UTORAK, 5. listopada

--------------------

ZAGREB - Visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana doputovat će u RH. On će razgovarati s premijerom Ivom Sanaderom o odnosima Hrvatske s EU nakon dobivanja statusa kandidata u lipnju. Očekuje se da će teme razgovara biti i suradnja s Haškim sudom kao i pitanje odnosa Slovenije i Hrvatske. Solanin posjet Zagrebu dogovoren je proteklih dana, a s njim bi, prema hrvatskim diplomatskim izvorima, trebao razgovarati i hrvatski šef diplomacije Miomir Žužul. Visoki predstavnik EU-a na turneji je po regiji, koja obuhvaća Beograd i Podgoricu, a posjetio je i Ljubljanu.

CLEVELAND - Predizborna debata između potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneya i demokratskog kandidata za potpredsjednika senatora Johna Edwardsa.

MADRID - Odbor španjolskog parlamenta koji istražuje bombaške napade na vlakove u Madridu 11. ožujka održat će sastanak na kojem će biti određen datum svjedočenja bivšeg premijera Josea Marie Aznara.

BEČ - U palači Harach otvorit će se izložba Ede Murtića. Kako se očekuje, otvorit će je ministar kulture RH Božo Biškupić i državni tajnik za umjetnost i medije Republike Austrije Franz Morak. Prigodno slovo održat će i veleposlanik RH u Austriji Dražen Vukov Colić. Izložba će se održati u organizaciji Veleposlanstva RH u Austriji, Savezne vlade Republike Austrije u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori u Zagrebu i Muzejem povijesti umjetnosti u Beču. Očekuje se i potpisivanje ugovora između Vlade RH i Vlade Republike Austrije o suradnji u području kulture i obrazovanja koji je parafiran u Beču 29. rujna.

STOCKHOLM - Proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za fiziku.

SRIJEDA, 6. listopada

---------------------

BRUXELLES - Europska komisija je najavila da će objaviti predpristupnu strategiju za Hrvatsku, za koju je zadužila Europsko vijeće prilikom odobravanja kandidatskog statusa 18. lipnja u Bruxellesu.

BRUXELLES - Europska komisija dat će preporuke o tome treba li EU otvoriti pregovore o članstvu s Turskom.

DEN HAAG - Počinje suđenje pred Haškim sudom ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću. Najavljeno je da će optužba i obrana u svojim dokaznim postupcima izvesti po 60 svjedoka, a očekuje se da će suđenje trajati oko godinu dana. Orić (36) je optužen po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja, zbog zločina koje su počinile snage Armije BiH iz Srebrenice u napadima na pedesetak srpskih sela u široj okolici tog grada 1992. i 1993. Uhitile su ga snage SFOR-a u Tuzli u travnju 2003. a na prvom pojavljivanju pred sucima izjasnio se da se ne osjeća krivim za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

ADIS ABEBA - Službeni posjet britanskog premijera Tonya Blaira (do 8. listopada).

NEW DELHI - Njemački kancelar Gerhard Schroeder posjetit će Indiju. Nakon toga bi trebao otputovati u Vijetnam na Azijsko-europski summit (8. i 9.), zatim u Pakistan (10.) i Afganistan (11. listopada).

PARIZ - Relja Bašić bit će imenovan UNESCO-vim umjetnikom za mir. Svečani čin imenovanja održat će se u sjedištu UNESCO-a. Nakon imenovanja bit će otvorena izložba "Hrvatski lokaliteti svjetske baštine" u nazočnosti hrvatskog ministra kulture Bože Biškupića.

FRANKFURT - Otvaranje međunarodnog sajma knjiga.

STOCKHOLM - Proglašenje dobitnika Nobeleove nagrade za kemiju.

ČETVRTAK, 7. listopada

----------------------

BERLIN - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer doputovat će u posjet Njemačkoj.

BAKU - Bugarski predsjednik Georgij Prvanov posjetit će Azerbajdžan gdje će razgovarati s tamošnjim dužnosnicima o pitanjima od zajedničkog interesa i regionalnim gospodarskim projektima (do 8. listopada).

HANOJ - U Vijetnamu počinje dvodnevni Azijsko-europski (ASEM) summit.

PETAK, 8. listopada

-------------------

ST. LOUIS - Druga televizijska debata američkog predsjednika Georgea W. Busha i njegovog protukandidata Johna Kerryja uoči predsjedničkih izbora 2. studenoga. Dvojica će kandidata odgovarati na pitanja neodlučnih birača koja se tiču unutarnje politike.

OSLO - Proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za mir.

SUBOTA, 9. listopada

--------------------

KABUL - Predsjednički izbori u Afganistanu.

SYDNEY - Parlamentarni izbori u Australiji.

NEDJELJA, 10. listopada

-----------------------

VILNIUS - Prvi krug parlamentarnih izbora u Litvi.

NAIROBI - Predsjednički izbori u Somaliji.

PEKING - Službeno započinje godina Francuske u Kini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙