FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BARCELONA: ZAVRŠAVA SVJETSKI FORUM KULTURA

BARCELONA, 26. rujna 2004. (Hina/AFP) - Svjetski Forum kultura uBarceloni završit će u nedjelju nakon 141 dana aktivnosti pozivomdržavama i međunarodnim organizacijama da djeluju u korist mira,trajnog razvoja i raznolikosti.
BARCELONA, 26. rujna 2004. (Hina/AFP) - Svjetski Forum kultura u Barceloni završit će u nedjelju nakon 141 dana aktivnosti pozivom državama i međunarodnim organizacijama da djeluju u korist mira, trajnog razvoja i raznolikosti.

Vatrometom u nazočnosti prinčevskog para trebale bi tijekom večeri biti zaključene finalne svečanosti prvog foruma te vrste, a sljedeći će biti organiziran 2007. u meksičkom gradu Montereyu.

Forum u Barceloni koji je četiri mjeseca nudio koncerte, izložbe, sastanke UN-a i okrugle stolove, završava slabijim rezultatom od očekivanog, jer je privukao samo tri od očekivanih 5 milijuna posjetitelja, a Greenpeace-Španjolska mu je u nedjelju dodijelio "nulu za očuvanje okoliša", prema priopćenju ekološke organizacije.

U nedjelju navečer neposredno prije vatrometa i muzičkog spektakla, sedmero djece bi trebalo na katalonskom, kineskom, francuskom, ruskom, engleskom, arapskom i španjolskom pročititi "Obećanje iz Barcelone" koje potpisuju katalonski organizatori, španjolska vlada i Unesco, organizatori događanja.

Taj tekst potvrđuje utemeljenost Opće deklaracije ljudskih prava, Opće deklaracije Unesca o kulturnoj raznolikosti i ponavlja obvezu smanjenja siromaštva prihvaćenu na UN-ovu milenijskom summitu.

"U Barceloni smo postavili temelje puta kojim trebamo zajedno krenuti prema pravednijem, sigurnijem, bogatijem, raznolikijem svijetu, prema svijetu mira", stoji u dokumentu objavljenom u nedjelju.

"Trebamo nove institucije koje će pratiti drukčiji svjetski poredak, utemeljen na pravdi, jednakosti, pregovorima i dijalogu", prema toj deklaraciji koja sintetizira prijedloge sudionika Foruma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙