FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Janša pobijedio, Rop izgubio, no ukupan rezultat gotovo neriješen

LJUBLJANA,4. listopada(Hina) - Dnevni tisak u susjednoj Sloveniji uponedjeljak je, zbog nastavka štrajka slovenskih novinara i nakonnedjeljnih parlamentarnih izbora, u reduciranom obliku i na manjembroju stranica,
LJUBLJANA,4. listopada(Hina) - Dnevni tisak u susjednoj Sloveniji u ponedjeljak je, zbog nastavka štrajka slovenskih novinara i nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, u reduciranom obliku i na manjem broju stranica,

uglavnom s informacijama o sindikalnim zahtjevima novinara te s osnovnim podacima državnog izbornog povjerenstva, a samo se u dva komentara analiziraju rezultati jučerašnjih izbora i poraz dosadašnjeg slovenskog premijera.

Riječ je o komentaru objavljenom u poslovnom dnevniku "Finance", koji se nije pridružio štrajku, te onom objavljenom u ljubljanskom listu "Dnevnik", čiji novinari su u štrajku pa u današnjem izdanju list objavljuje nepotpisane članke, ali i komentar svog stalnog suradnika, kolumnista i profesora na Fakultetu političkih znanosti dr. Vlade Miheljaka.

Kako u komentaru lista "Finance" navodi odgovorni urednik Peter Frankl, jasno je da je Janša očiti pobjednik jučerašnjih izbora, a Rop poražena strana, no ukupni rezultat lijevog i desnog centra takav je da će Janša novu vladu vrlo teško sastaviti dobije li mandat, a ni mogućnost raspisivanja novih izbora nije, po njegovu mišljenju, u potpunosti isključena.

Može li ulogu "jezička na vagi" odigrati Zmago Jelinčič sa svojom Nacionalnom strankom (SNS), odnosno na koju će se stranu on prikloniti, pita se u komentaru Frankl i podsjeća da je Jelinčič u svom dosadašnjem djelovanju više koristio strankama lijevog centra kao svojevrsni saveznik iz oporbenih klupa, napadajući stranke desnog centra, te njihov "klerikalizam" i navodnu naklonjenost stranom kapitalu. Čak ni naklonjenost bivšeg predsjednika države Milana Kučana nije mogla pomoći strankama lijevog centra ni Ropu da ne izgube izbore, ali to se nije dogodilo samo zbog želje birača za promjenama i odlaskom iz vlade stranke koja je 12 godina bila na vrhu, nego i zbog nesposobnosti Ropa i njegove ekipe da privuče biračko tijelo, tvrdi Frankl.

Urednik "Financa" dodaje da je Rop nakon dolaska na čelo vlade prije dvije godine "pokazivao znakove" da je kompetentan i sposoban, ali da je učinio mnogo pogrešaka u kampanji, te se nije znao riješiti više nepopularnih ministara u svojoj vladi. "Rop se nije znao obračunati s klijentelizmom u vlastitim redovima i to je Janša uspješno iskoristio. S vremenom je postao populist i znao se je ulagivati biračkom tijelu u maniri Haidera, nije znao započeti s odlučnim reformama na području zapošljavanja, poreza i zdravstva, nije se jasno opredijelio prilikom lanjskog referenduma o radnom vremenu trgovina nedjeljom, u zadnjim danima kampanje nedržavnički se je blamirao u odnosima s Hrvatskom, a greške bi se i dalje mogle nabrajati", navodi Frankl u komentaru. Iako je za vrijeme njegove vlade Slovenija ušla u EU i NATO, a ni makroekonomski pokazatelji nisu tako slabi, sve to nije bilo dovoljno da Rop od birača ne dobije pljusku, zaključuje se u komentaru lista "Finance".

Pišući o mogućim poslijeizbornim kombinacijama, liberalni komentator Vlado Miheljak u listu "Dnevnik" ističe, u vezi s kalkulacijama o mogućem ulasku Zmage Jelinčiča u Janšinu vladu, da "svatko tko želi voditi odgovornu politiku više želi da je Jelinčič na suprotnoj strani" nego na njegovoj.

Janšin stranački blok i Jelinčič do sada su se međusobno na raznim temama demonizirali, pa bi takvo savezništvo teško opravdali i pred vlastitim biračima, navodi Miheljak.

Što se tiče Slovenske pučke stranke (SLS) koja je izgledniji Janšin budući saveznik, Miheljak ocjenjuje da trostranačka koalicija Janše, Bajuka i Podobnika u parlamentu ne bi dobila potrebnu većinu od 46 zastupničkih mandata. Osim toga, navodi Miheljak, SLS je incidentom na graničnom prijelazu Plovanija više pomogla Janšinim kombinacijama, a nije popravila stvarni rejting stranke pa će igrati sporednu ulogu.

Što se tiče liberalnih demokrata (LDS) premijera Antona Ropa, oni su, kako se ističe, jasni gubitnici ovih izbora i nakon 12 godina dominacije "ponovo se nalaze na početku". Promjena vlasti svakako ima "higijenski učinak", a Ropu se, po Miheljakovoj ocjeni, dogodilo nešto slično što se dogodilo bivšem hrvatskog premijeru Ivici Račanu i njegovu SDP-u prije zadnjih izbora u Hrvatskoj.

"Ropu se 'dogodio Račan' ", ne samo zbog konfliktnih odnosa Slovenije i Hrvatske koji su utjecali na rezultat izbora u Sloveniji, nego i zbog toga jer ga je Janša u predizbornom razdoblju "smekšavao" sličnim temama kao Sanader Račana - nacionalizam, kritike o nedomoljubnom ponašanju, tvrdnje o korupciji vladajuće strukture i slično. I reakcije Račana i Ropa na takve kritike zapravo su slične. Umjesto da je Rop ustrajao na svojoj politici napadačima je odgovarao njihovim jezikom", navodi Miheljak, dodajući da je stanje u Sloveniji koje Janši ostavlja Rop ipak bolje nego ono koje je Sanaderu ostavio Račan.

"Ropova vlada Jašni ostavlja relativno sređenu državu. To je Janšina prednost, ali istodobno i velik teret", ocjenjuje Miheljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙