FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

sabor o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa

ZAGREB,30. rujna(Hina) - Saborska oporba danas je prozvala Vladu dapopis od čak 210 tvrtki od posebnog državnog interesa, u čijim binadzornim odborima iznimno mogli sjediti državni dužnosnici, bitnoodskače od osnovne nakane Zakona o sprječavanju sukoba interesa - dadužnosnici ne mogu upravljati državnim poduzećima.
ZAGREB,30. rujna(Hina) - Saborska oporba danas je prozvala Vladu da popis od čak 210 tvrtki od posebnog državnog interesa, u čijim bi nadzornim odborima iznimno mogli sjediti državni dužnosnici, bitno odskače od osnovne nakane Zakona o sprječavanju sukoba interesa - da dužnosnici ne mogu upravljati državnim poduzećima.

U raspravi o predloženoj odluci o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa oporbeni klubovi upozorili su da je Zakon upravo donesen kako bi spriječio sukob interesa, odnosno, kako kažu, ovo što sada Vlada kani učiniti.

Oporba je suglasna u stavu da društva od posebnog državnog ineteresa, u čijim bi nadzornim odborima mogli sjediti dužnosnici, ne mogu biti sve tvrtke samo zato što je 25 posto i više njihova kapitala u vlasništvu države te zato što su u portfelju Fonda za privatizaciju.

"Ovom odlukom Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa postalo bi povjerenstvo za zataškavanje sukoba interesa", rekao je Pero Kovačević (HSP), ocijenivši da je riječ o "razvodnjavanju" dobre ideje da državni dužnosnici ne mogu biti u nadzornim odborima.

Zauzeo se da se u nadzorne odbore 'posjednu' mladi visokoobrazovani ljudi, koji bi, smatra, bili bolji gospodari državnom imovinom od državnih dužnosnika.

Antun Kapraljević (HNS/PGS) Vladu je prozvao za kršenje Zakona jer je zakonski rok za podnošenje ovoga popisa završio krajem veljače.

Napomenuo je da je prvotna nakana bila u popis društava od posebnog državnog ineteresa uvrstiti 20 do 30 tvrtki, a ne 210, upozorivši da će se popis tih društava, kada svoje popise dostave gradovi i općine, u konačnici svesti na sva trgovačka društva u državi.

"To će značiti da je osobni interes ponovno iznad državnog, a Zakon je donesen upravo kako bi se to izbjeglo", kazao je Kapraljević.

Sličnog je mišljenja i Ljubica Lalić (HSS) koja je upozorila da je postavljanje državnih dužnosnika i političara u nadzorne odbore ranije često značilo i propast tih poduzeća.

"Je li na vidiku nastavak privatizacije iz sredine 1990-ih", upitala je, rekavši kako je upravo na to, ako je vjerovati pisanju medija, podsjećaju "zetovi, šogori, kumovi i prijatelji pojedinih ministara imenovani u nadzorne odbore".

Ta tvrdnja HSS-ove zastupnice jako je razljutila Branimira Glavaša (HDZ). "Bivša je vlast postavljala supruge, bivše žene, ljubavnice kojekakvih funkcionera za veleposlanike i ustavne suce, a da bi mogli držati lekcije osim čistih gaća morate imati i čisti moralni obraz", rekao je Glavaš i zaradio opomenu.

Opomenu predsjedavajućeg Vladimira Šeksa potom je dobila i Lalić, koja, kako je rekao Šeks, prigovorajući na kršenje Poslovnika nije navela odgovarajući poslovnički članak.

Emil Tomljanović najavio je da će HDZ podržati predloženi popis, ističući kako će se njime odrediti pravila ponašanja, odnosno pridržavanje propisa o iznimnom sudjelovanju dužnosnika u nadzornim odborima trgovačkih društava.

"Logično je da predstavnici vlasnika, odnosno države, budu u nadzornim odborima tih trgovačkih društava kako bi se ona bolje pripremila za privatizaciju, a tijekovi privatizacije odlukama nadležnih tijela usmjerili u željenom pravcu", ustvrdio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙