FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski SABOR O IZVJEŠĆU ODBORA ZA PREDSTAVKE I PRITUŽBE

ZAGREB,24. rujna(Hina) - Odbor Hrvatskog sabora za predstavke ipritužbe u prošloj je godini zaprimio više od dvije tisuće pritužbigrađana na rad državnih tijela i institucija, stoji u Izvješću o raduOdbora u prošloj godini o kojemu danas raspravlja Hrvatski sabor.
ZAGREB,24. rujna(Hina) - Odbor Hrvatskog sabora za predstavke i pritužbe u prošloj je godini zaprimio više od dvije tisuće pritužbi građana na rad državnih tijela i institucija, stoji u Izvješću o radu Odbora u prošloj godini o kojemu danas raspravlja Hrvatski sabor.

Potpredsjednik Odbora Ivan Drmić izvijestio je da je sve više pritužbi građana koji su neuspješno svoja prava pokušavali ostvariti pred nadležnim državnim tijelima.

Te se pritužbe uglavnom odnose na male mirovine, loše imovinsko stanje, postupke policije, dugotrajnost sudskih i upravnih postupaka i neprovođenje sudskih presuda, povrat imovine i nacionaliziranih objekata, bespravnu gradnju, radne odnose, itd.

Građani se sve više žale i na loše zakone, nepridržavanje zakonskih propisa te tromost državne uprave, tzv. šutnju administracije.

"Iako dio tih pritužbi nema osnove, očito je da u radu nadležnih institucija nešto ne štima i izvršna bi se vlast time trebala pozabaviti", kazao je Drmić.

HSP-ovac Pero Kovačević predložio je tematsku saborsku raspravu o funkcioniranju pravne države i pravne sigurnosti građana.

"Državna uprava koja bi trebala biti servis građana još je uvijek daleko od toga", ocijenio je.

Sabor je na znanje primio i Izvješće o radu Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti u 2003. i zapažanjima koja su od značaja za razvoj energetskog tržišta i javnih usluga.

U 2003., prvoj potpunoj godini svoga rada, Vijeće je utvrdilo da je reforma energetskog sustava i uspostava energetskog tržišta utjecala na sigurnost i stabilnost opskrbe električnom energijom, plinom, naftom i toplinskom energijom za krajnje kupce.

U Izvješću se navodi da je u prošloj godini ostvaren napredak u procesu restrukturiranja energetskog sektora i tržišta te njihova usklađenost sa standardima u EU.

Vijeće je izdalo više stotina tisuća dozvola za obavljanje poslova iz područja energetske djelatnosti i taj posao privodi kraju.

Sabor će nakon stanke glasovati o ranije raspravljenim točkama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙