FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Sanje Ivić "Jesetre drugorazredne svježine"

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski centar ITI-UNESCOpredstavio je danas u Društvu hrvatskih pisaca u Zagrebu knjigu SanjeIvić "Jesetre drugorazredne svježine - Problemi dramatizacijeromanesknih tekstova u suvremenom teatru na primjeru romana M.A.Bulgakova Majstor i Margarita".
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Hrvatski centar ITI-UNESCO predstavio je danas u Društvu hrvatskih pisaca u Zagrebu knjigu Sanje Ivić "Jesetre drugorazredne svježine - Problemi dramatizacije romanesknih tekstova u suvremenom teatru na primjeru romana M.A. Bulgakova Majstor i Margarita".

O knjizi su govorili teoretičar književnosti Milivoj Solar, redatelj Ozren Prohić i urednica knjige Sanja Nikčević.

Dramatizacija može otpočeti bilo kojom fabularnom pričom, a da uvijek imamo dojam dobroga početka, istaknuo je Solar i dodao kako autorica s pravom primjećuje kako su sve dramatizacije dobro počele, a u nekoj mjeri i dobro završile dok su u sredini mnogo manje uspješne.

Možda se problem dramatizacije upravo na Majstoru i Margariti može sagledati i s aspekta čak i šireg od onoga što bi ga jedino i isključivo kazalište moglo otvoriti, dodao je Solar.

Autorica je u svojoj studiji uspjela povezati praktično i teoretsko znanje, rekao je Prohić i dodao kako je to najveća vrijednost knjige.

Knjiga "Jesetre drugorazredne svježine" (219 str.) u šest poglavlja razrađuje uvod u dramaturgiju, potragu za tekstom, pronađeni tekst, njegovu dramatizaciju i pitanja što se na tom putu događa s tekstom na primjeru Bulgakovljeva romana "Majstor i Margarita".

Sanja Ivić (1958.) direktorica je Drame u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Osim ove knjige, autorica je još nekoliko dramskih tekstova, a među njima i drame "Sveti Juraj".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙