FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GREDELJ NAJAVIO KAZNENU PRIJAVU PROTIV MINISTRICE PRAVOSUĐA

ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Udruge hrvatskih sudacau ostavci Vladimir Gredelj danas je najavio kaznu prijavu protivministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt jer u Ministarstvu nije dobiona uvid svu dokumentaciju o izboru sudskih vježbenika.
ZAGREB, 5. listopada 2004. (Hina) - Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca u ostavci Vladimir Gredelj danas je najavio kaznu prijavu protiv ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt jer u Ministarstvu nije dobio na uvid svu dokumentaciju o izboru sudskih vježbenika.

Gredelj tvrdi da se u niti jednom od dvjestotinjak slučajeva izbora sudskih vježbenika nije poštivala potrebna procedura, te da je povjerenstvo zaduženo za izbor ministrici slalo prijedloge bez ikakvih objašnjenja.

U izjavio za novinare ispred zgrade Ministarstva Gredelj je ustvrdio da mu je te tvrdnje na znanje dala "jedna osoba iz Ministarstva", čije ime nije otkrio. Kazao je da je uvidom u dokumentaciju to želio provjeriti i podsjetio je da je Ministarstvo ranije objavilo da su podaci o izboru vježbenika dostupni na uvid javnosti.

Novinarima je rekao da je u Ministarstvo došao kao opunomoćenik Matka Jelića i Dubravke Kežić, dvoje kandidata za vježbenike koji su ministricu optužili za nepotizam, ustvrdivši da su pri izboru vježbenika u dubrovački Općinski sud i splitsko Državno odvjetništvo izabrani kandidati s manje bodova od njih, među kojima i dvojica članova DC-a.

Iako mu je zabranjen uvid u cjelokupnu dokumentaciju, Gredelju su u Ministarstvu obećali dokumente vezane uz to dvoje nesuđenih sudskih vježbenika. To su pojasnili tvrdnjom da dokumentacija nije otvorena svima, već samo sudionicima natječaja ili onima koje za to ovlaste.

Upitan je li točno da je javno najavio da se "neće zaustaviti dok ministrica ne bude razriješena", Gredelj je kazao da to nikada nije rekao, ali da je od premijera zatražio njeno razrješenje.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ustvrdila je, pak, kako se već dulje vrijeme susreće s ozbiljnim i kontinuiranim Gredeljevim napadima, za koje, kako tvrdi, nema razloga.

"Ja mogu samo sumnjati da su dobri odnosi koje je Gredelj ranije imao prema Ministarstvu narušeni kada je u pitanje došao njegov radni učinak", kazala je ministrica, naglasivši da je Gredelj i danas došao u Ministarstvo, a da predsjednika Županijskog suda u Bjelovaru, na kojem je sudac, nije obavijestio da neće biti na poslu. Dodala je da je od predsjednika tog suda obaviještena kako Gredelj u rujnu ove godine nije prisustvovao niti jednoj sjednici drugostupanjskog građanskog vijeća te da je u prvih devet mjeseci, zajedno sa svojom savjetnicom, riješio samo 74 sudska predmeta, što je znatno manje od prosjeka tog suda.

Ministričina pomoćnica Barica Novosel kazala je kako Gredelju prilikom prvog posjeta Ministarstvu prošlog tjedna dokumentacija za dvoje nesuđenih vježbenika nije predana jer nije imao punomoć te je ponovila da povjerenstvo za izbor sudskih vježbenika stoji iza svog rada i odluka.

Tzv. afera vježbenik izbila je nakon što je medijima objavljeno da je vježbeničko mjesto dobio ministričin stranački kolega iz DC-a Dalibor Milan, iako je na natječaju u dubrovačkom Općinskom sudu bio najlošiji od 12 kandidata. Milan je naknadno ustvrdio da ne poznaje ministricu i da je 2001. istupio iz DC-a, što je potvrdio i dubrovački ogranak te stranke. No, Gredelj je danas novinarima podijelio kopije CD ROM-ova, za koje tvrdi da su službeni dokumenti DC-a, a iz kojeg se vidi da Milan do kraja prošle godine nije istupio iz te stranke.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić naknadno je Hinu telefonom izvijestila da je pregledom CD ROM-a, kojeg je Gredelj podijelio novinarima, ministrica ustvrdila da je riječ o falsifikatu. Dodala je da su na neke postojeće dokumente DC-a dodavani podaci, te da navodni popis članova te stranke ne odgovara istini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙