FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTARSTVO FINANCIJA O RAZGOVORIMA S MMF-OM

ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - MINISTARSTVO FINANCIJA ORAZGOVORIMA S MMF-OM
ZAGREB, 4. listopada 2004. (Hina) - MINISTARSTVO FINANCIJA O RAZGOVORIMA S MMF-OM

HINA - Financijski servis

Razgovori hrvatskog izaslanstva sa MMF-om prošli su u pozitivnom ozračju i međusobnom razumijevanju oko ciljeva stand-by aranžmana, a to su smanjenje deficita platne bilance i vanjskog duga, priopćeno je danas iz Ministarstva financija o boravku hrvatske delegacije na 60. godišnjoj skupštini MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu,

Ministarstvo finacija izvijestilo je MMF o uspješnom izvršavanju proračuna za 2004. godinu, odnosno o prihodima i rashodima proračuna u prvih osam mjeseci, te iznijelo svoja očekivanja da će sa krajem rujna izvršiti kriterij deficita proračuna dogovorenog u stand-by aranžmanu,

Također je informiralo MMF o procesu izrade proračuna za 2005. godinu, te iznijelo da je cilj proračunski deficit od 3,7 posto bruto domaćeg proizvoda.

U isto vrijeme, navodi se, predstavnici Hrvatske narodne banke izvijestili su MMF da su kriteriji u nadležnosti HNB-a (neto domaća aktiva i neto inozemne pričuve) za rujan ispunjeni, te da se isto očekuje za konac godine.

Napominje se i da su razgovori sa Svjetskom bankom ( IBRD, IFC, MIGA) prošli isto tako u pozitivnom ozračju u kojem su se obje strane prvenstveno fokusirale na buduću suradnju.

S Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) dogovoren je nastavak pripreme Strategije pomoći (tzv. CAS) koja bi Hrvatskoj, prema preliminarnim informacijama, u iduće četiri godine omogućila od 1 do 1,5 milijardi američkih dolara zajmova, te brojnu dodatnu pomoć u vidu savjetovanja i izrade studija koje bi olakšale ulazak u EU.

Stoga će se Strategija pomoći fokusirati prvenstveno na sektore obrazovanja, znanosti i tehnološkog napretka, zdravstva i socijalne zaštite, poljoprivrede, regionalnog razvoja i društveno-gospodarsku obnovu područja koja su bila obuhvaćena ratom, te zaštite okoliša.

S IBRD se razgovaralo i o pripremi PAL zajma koji je još u dogovornoj fazi oko kojega bi se pregovori vodili u studenom ove godine do kada bi se iskristalizirala područja reformi koja hrvatska Vlada namjerava provesti.

Odobravanje Strategije, koje se očekuje krajem studenog ove godine, preduvjet je za odobravanje novih zajmova koji nisu uključeni u postojeću Strategiju, ali i za formalno odobravanje novih darovnica kao što je japanska darovnica u iznosu 800.000 USD namijenjena pripremi programa reforme obrazovanja.

U sklopu inicijative za poboljšanje životnog standarda Roma u srednjoj Europi, čiji je promotor IBRD, Hrvatska je zatražila i pomoć u pronalaženju darovnice za pilot projekt poboljšanje stanovanja Roma, a na koja bi se od 2006. nadovezala za sad zatražena sredstva PHARE programa EU i Državnog proračuna.

Međunarodna financijska korporacija (IFC), kako se navodi, potvrdila je dosadašnju dobru suradnju s Hrvatskom te se se razgovaralo o sektorima buduće suradnje, a to su prvenstveno poticanje izvoznih hrvatskih tvrtki, turizam, željezare, brodogradnja. IFC je isto tako zainteresiran sudjelovati u budućim privatizacijskim procesima u Hrvatskoj, kao investitor, putem zajmova, ili kao savjetnik.

S Agencijom za multilateralno garantiranje investicija (MIGA) Hrvatska je tijekom ove godine, ocjenjuje se, izuzetno uznapredovala odnose, i stoga će MIGA i HBOR danas potpisati Memorandum o suglasnosti kojom se potvrđuje da će MIGA u narednom razdoblju biti spremna pružiti HBOR-u usluge koosiguranja i reosiguranja za investicije hrvatskih tvrtki u regiji, prvenstveno njihova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i Crnu Goru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙