FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: MALI UTJECAJ RASTUĆIH CIJENA NAFTE NA GLOBALNI RAST

TOKIO, 4. listopada 2004. (Hina/AFP) - Rastuće cijene naftenajvjerojatnije neće zadati značajniji udarac svjetskom gospodarskomrastu, iako se trend možda čini 'neugodnim', izjavio je analitičarMeđunarodnog monetarnog fonda (MMF).
TOKIO, 4. listopada 2004. (Hina/AFP) - Rastuće cijene nafte najvjerojatnije neće zadati značajniji udarac svjetskom gospodarskom rastu, iako se trend možda čini 'neugodnim', izjavio je analitičar Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Nedavne slabosti u globalnom gospodarstvu bile su 'poželjne' kako bi se dopustila usklađivanja nakon razdoblja snažnog rasta od kraja prošle i početkom ove godine, izjavio je David Robinson, zamjenik direktora istraživanja pri MMF-u.

"Iako su učinci rastućih cijena nafte neugodni, zasad su rješivi. Usporit će globalno gospodarstvo, no neće ga zaustaviti", kazao je Robinson u obraćanju novinarima. Dodao je da će ovo biti ključna godina za globalni rast.

MMF predviđa da će svjetsko gospodarstvo ove godine zabilježiti rast u visini pet posto, što je njegova najviša razina u zadnjih 30 godina, nakon čega bi trebao usporiti na 4,3 posto u idućoj godini.

Izgledi za cijene nafte su neizvjesni, no indikacije na tržištu postoje da bi se one mogle spustiti na oko 35 dolara u idućih nekoliko godina, a ta razina nije dovoljna da bi mijenjali naše procjene solidnog globalnog rasta, kazao je Robinson.

Solidne dobiti kompanija u Sjedinjenim Državama trebale bi rezultirati rastom tamošnjih ulaganja, potičući rast globalnog gospodarstva, kazao je on, iako dodaje da bi slabo stanje na tržištu rada moglo značiti usporavanje potrošnje.

Japan bi također trebao nastaviti bilježiti rast, premda sporiji u idućoj godini, u visini nekih 2,3 posto, što je osjetno ispod procijenjenih 4,4 posto, najbolje među skupinom sedam najrazvijenijih zemalja svijeta.

"Ovaj oporavak nije poput onih kojima smo svjedočili u 1990-ima. Ovaj je šire utemeljen", kazao je Robinson. "Restrukturiranje kompanija i banaka je uznapredovalo", kazao je on, dodavši da su ti sektori postali otpornijima na šokove poput rastućih cijena nafte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙