FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POETTERING: POSTUPAK PREMA PODOBNIKU "POTPUNO NEPRIHVATLJIV"

ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Predsjedatelj zastupničkog klubaEuropske pučke stranke i Europskih demokrata (EPP-ED) Hans-GertPoettering ocijenio je u četvrtak postupak hrvatske policije premaslovenskom zastupniku Janezu Podobniku "potpuno neprihvatljivim".
ZAGREB, 23. rujna 2004. (Hina) - Predsjedatelj zastupničkog kluba Europske pučke stranke i Europskih demokrata (EPP-ED) Hans-Gert Poettering ocijenio je u četvrtak postupak hrvatske policije prema slovenskom zastupniku Janezu Podobniku "potpuno neprihvatljivim".

U priopćenju EPP-ED-a kaže se da je Poettering, nakon što je obaviješten o incidentu na hrvatsko-slovenskoj granici, nazvao predsjednika Slovenske pučke stranke Janeza Podobnika kako bi s njim osobno razjasnio situaciju.

"Postupak hrvatske policije prema gospodinu Podobniku je potpuno neprihvatljiv. Osobno poznam gospodina Podobnika, koji je bio promatrač u skupini EPP-ED, kao vrlo vjerodostojnu osobu", rekao je Poetering, predsjedatelj najbrojnije frakcije u Europskom parlamentu.

Hrvatska policija je u srijedu poslije podne kod graničnog prijelaza Plovanija privela i na nekoliko sati zadržala skupinu od 12 slovenskih državljana, među njima i slovenskog zastupnika i predsjednika Slovenske pučke stranke Janeza Podobnika. Oni su se vraćala iz Mlina u Bujama, gdju su posjetili Jožka Jorasa, kontroverznog slovenskog političara koji ne priznaje da se njegova kuća nalazi na hrvatskom teritoriju.

Slovenska novinska agencija STA prenijela je u četvrtak priopćenje Slovenske pučke stranke prema kojem je Podobnik jutros primljen u Klinički bolnički centar u Ljubljani. "Dežurni traumatolog je utvrdio da je Podobnik prilikom uhićenja zadobio udarce u predjelu zatiljka, vratne kralježnice i lijevog ramena", kaže se u priopćenju Podobnikove stranke i dodaje da je nakon obrade pušten kući.

Glasnogovornica istarske Policijske uprave Štefanija Prosenjak Žumber demantirala je u srijedu izvješća slovenskih medija da je Podobnik ozlijeđen prilikom privođenja. Ona se pritom pozvala na nalaz liječnika Doma zdravlja u Bujama, koji je po zakonu obvezan pregledati uhićenike koji su privedeni uz pomoć sredstava prinude odnosno uporabe tjelesne snage policajaca i stavljanja lisica na ruke.

"Nemam razloga za sumnju da on nije dao bilo kakav razlog da hrvatska policija postupa s njim na tako neprimjereni način. Granični problemi se ne mogu rješavati na takav način, posebice s obzirom na to da je Hrvatska kandidatska zemlja koja želi ući u Europsku uniju, kaže Poetering.

Poetering je, prema priopćenju, pozvao hrvatsku stranu, da "granične probleme rješava na miran način, na temelju prijateljskih odnosa između susjeda".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙