FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: POSKUPLJUJE GORIVO; "ENERGOPETROL" TRAŽI PARTNERA

SARAJEVO,4. listopada(Hina) - Cijene goriva na području FederacijeBosne i Hercegovine povećane su u ponedjeljak od četiri do petfeninga, dok će na području Republike Srpske cijene porasti idućihdana, a uvoznici nafte u BiH poskupljenje pravdaju porastom cijena nasvjetskom tržištu.
SARAJEVO,4. listopada(Hina) - Cijene goriva na području Federacije Bosne i Hercegovine povećane su u ponedjeljak od četiri do pet feninga, dok će na području Republike Srpske cijene porasti idućih dana, a uvoznici nafte u BiH poskupljenje pravdaju porastom cijena na svjetskom tržištu.

Predsjednik grupacije distributera nafte i naftnih derivata u Federaciji BiH najavio je kako će za četiri feinga biti skuplji benzin, dok će cijena dizel goriva biti povećana u prosjeku za pet feninga.

U izjavi koju je u ponedjeljak prenijelo sarajevsko "Oslobođenje", predstavnik udruge distributera nafte u Republici Srpskoj Vukašin Vojnović pojasnio je kako će tamo gorivo poskupjeti od pet do sedam feninga.

Ministar industrije i energetike Federacije BiH Izet Žigić istodobno je najavio kako bi se najveći bosanskohercegovački distributer nafte i naftnih derivata, sarajevski "Energopetrol", uskoro mogao suočiti s financijskim kolapsom.

Kako je prenio "Dnevni avaz", Žigić je kazao da "Energopetrolu" prijeti naplate hipoteke u iznosu od 20 milijuna dolara.

Ovaj nekadašnji monopolist u opskrbi BiH gorivom, proteklih je godina neuspješno poslovao bilježeći velike gubitke, zbog čega je bio prisiljen uzimati nepovoljne kredite. Za kredit od 20 milijuna dolara kod sarajevske "Central profit banke" "Energopetrol" je založio značajan dio svoje imovine.

S obzirom na to da je ova tvrtka uz većinskom vlasništvu države a prijeti joj potpuna propast, Vlada Federacije BiH predložila je "Central profit banci" da odloži naplatu kredita, a da se za to vrijeme stanje u "Energopetrolu" pokuša stabilizirati pronalaženjem strategijskog partnera.

Sukladno takvoj odluci Vlade, Ministarstvo energetike priprema raspisivanje javnog prednadmetanja za partnerstvo u "Energoinvestu", kazao je Žigić.

U Vladi Federacije BiH očekuju kako bi zanimanje za ovu ponudu moglo pokazati više inozemnih tvrtki, koje će svakako privući razvijena prodajna mreža što je "Energoinvest" ima u BiH.

Nakon prikupljanja očekivanih ponuda, Vlada Federacije BiH trebala bi odlučiti hoće li prodati svih 66 posto svog vlasničkog udjela u "Energoinvestu" ili će tragati za nekim drugim rješenjem.

Ministar Žigić kazao je kako je sigurno samo to da federalna vlada neće ispustiti nadzor nad strateškim nabavkama goriva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙