FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

nhs i ursh traže da vlada reagira na poskupljenje goriva

ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) iUdruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) zatražili su danas da Vladareagira na novo poskupljenje goriva i visoke cijene naftnih derivata.
ZAGREB, 28. rujna 2004. (Hina) - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) zatražili su danas da Vlada reagira na novo poskupljenje goriva i visoke cijene naftnih derivata.

Budući da je danas cijena barela sirove nafte prešla kritičnu granicu od 50 dolara, NHS traži da se Vlada hitno očituje o mjerama koje će poduzeti za zaštitu standarda građana, vezano uz mogući cjenovni udar uzrokovan visokom cijenom nafte.

NHS u priopćenju podsjeća da je prije više od mjesec dana upozorio hrvatsku javnost i Vladu na moguće štetne posljedice rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, a iz Vlade su tih dana dolazile najave da će poduzeti zaštitne mjere ako cijena nafte prijeđe 48 dolara po barelu.

Sada je prešla 50 dolara pa NHS očekuje da Vlada hitno nešto poduzme jer od cijene litre goriva samo trećina ostaje Ini, a čak dvije trećine odlaze u državnu blagajnu.

Treba reagirati hitno i konkretnim mjerama, jer u protivnom možemo očekivati cijeli val poskupljenja i poguban udar na standard dobrog dijela građana, ističe NHS.

Oštro osuđujući novo Inino poskupljenje goriva, od početka godine za prosječno 90 lipa po litri, posebice ulja za loženje i plavog diesel goriva, URSH zahtijeva da Vlada hitno intervenira iz državnog proračuna ili smanji trošarine na naftu i naftne derivate.

Očito su zaboravljena predizborna obećanja o rastu standarda i boljem življenju, jer podaci govore da je od prosinca 2003. godine prosječna neto plaća porasla za tek 3,4 posto dok su cijene goriva prosječno porasle za 19 posto, naglašava u priopćenju URSH.

U skladu s poskupljenjima, indeks potrošačkih cijena iz mjeseca u mjesec je viši za oko dva posto, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙