FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRVATSKA POČELA NADZIRATI RIBOLOVNO-EKOLOŠKI POJAS

ZADAR, 3. listopada 2004. (Hina) - Ministar mora Božidar Kalmetaisplovio je iz Zadra brodom na otvoreno more i tako simbolički označioda Hrvatska od nedjelje počinje nadzirati zaštićeni ribolovni pojas.
ZADAR, 3. listopada 2004. (Hina) - Ministar mora Božidar Kalmeta isplovio je iz Zadra brodom na otvoreno more i tako simbolički označio da Hrvatska od nedjelje počinje nadzirati zaštićeni ribolovni pojas.

Od Zakona o zaštićenom ribolovno-ekološkom pojasu na moru, koji je stupio u nedjelju na snagu, izuzete su zemlje Europske unije, dakle i Slovenija i Italija.

Prije isplovljavanja, ministar Kalmeta je rekao novinarima da će ribolovno-ekološku zonu nadzirati Koordinacija sastavljena od više ministarstava, među kojima su i ona policije i vojske.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka rekao je da Hrvatska sada nadzire 60 tisuća četvornih kilometara morske površine, dvostruko više nego dosad.

Upitan o ocjeni Sindikata ribara da je riječ samo o kozmetičkim promjenama, s obzirom ma to da Slovenija i Italija i dalje imaju pristup ribolovno-ekološkoj zoni, ministar Kalmeta je odgovorio: "To nije kozmetika, to je ozbiljan posao".

Rekao je da se brodovi Italije i Slovenije isključuju iz režima zone do svršetka pregovora o ribarstvu, i to samo ako plove pod zastavama zemalja EU. "Ako plove pod zastavama nekih drugih zemalja, režim će za njih vrijediti kao i za sve ostale. Ovom Koordinacijom dobit ćemo kvalitetniji i ekonomičniji nadzor".

Kalmeta je rekao da će Koordinacija raditi šest mjeseci, a da će nakon toga, u roku od mjesec ili dva, njegovo ministarstvo predložiti zakon o obalnoj straži čije će sjedište biti negdje na Jadranu. "Stoga je ova Koordinacija prethodnica obalne straže", rekao je ministar Kalmeta

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙