FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP PODSJEĆA DA 3. LISTOPADA POČINJE PRIMJENA ZAŠTIĆENOG EKOLOŠKO-RIBOLOVNOG POJASA RH

ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova RH uponedjeljak je izdalo priopćenje u kojem podsjeća da 3. listopada 2004započinje primjena Zaštićenog ekološkog-ribolovnog pojasa RH i u tomkontekstu iskazuje punu opredijeljenost RH za snaženje dobrosusjednihodnosa te još jednom potvrđuje punu spremnost Republike Hrvatske zanastavak suradnje i otpočinjanja dijaloga s Europskom komisijom izainteresiranim državama Europske unije u cilju jačanja zajedničkogpartnerskog djelovanja na području zaštite bioloških resursa i morskogokoliša u Jadranu.
ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova RH u ponedjeljak je izdalo priopćenje u kojem podsjeća da 3. listopada 2004 započinje primjena Zaštićenog ekološkog-ribolovnog pojasa RH i u tom kontekstu iskazuje punu opredijeljenost RH za snaženje dobrosusjednih odnosa te još jednom potvrđuje punu spremnost Republike Hrvatske za nastavak suradnje i otpočinjanja dijaloga s Europskom komisijom i zainteresiranim državama Europske unije u cilju jačanja zajedničkog partnerskog djelovanja na području zaštite bioloških resursa i morskog okoliša u Jadranu.

Zaštićeni ekološki-ribolovni pojas, usvojen Odlukom Hrvatskog sabora od 3. listopada 2003. godine, po svom se sadržaju odnosi na suverena prava istraživanja i iskorištavanja, očuvanja i gospodarenja živim prirodnim bogatstvima voda izvan vanjske granice teritorijalnog mora te ostvarivanja jurisdikcije glede znanstvenog istraživanja mora i zaštite i očuvanja morskog okoliša.

Ministarstvo vanjskih poslova naglašava da se, sukladno Odluci Hrvatskog sabora od 3. lipnja 2004, pravni režim Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa RH neće primjenjivati na brodove koji plove pod zastavom država članica Europske unije do sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i Republike Hrvatske. Hrvatska, ističe se u priopćenju, aktivno djeluje na pripremama za početak pregovora o Ugovoru o partnerstvu u ribarstvu s Eurposkom unijom te poduzima odgovarajuće mjere za unapređenje i zaštitu interesa hrvatskih ribara. Za primjenu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa važan je i rad Koordinacije Vlade Republike Hrvatske za usklađivanje obavljanja poslova nadzora i zaštite unutarnjih morskih voda, teritorijalnog mora i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih poslova napominje da početak primjene Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske ni u kojem slučaju neće utjecati na slobodu plovidbe i uživanje prava trećih država u skladu s konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora kao i s međunarodnim običajnim pravom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙