FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ELBARADEI NA PUTU ZA JUŽNU KOREJU I JAPAN

BEČ, 2. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Čelnik Međunarodne agencijeza atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei putuje u subotu u JužnuKoreju kako bi razgovarao o nuklearnim istraživanjima koje je provelata zemlja, te započeo kampanju za novi mandat na čelu te agencije.
BEČ, 2. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei putuje u subotu u Južnu Koreju kako bi razgovarao o nuklearnim istraživanjima koje je provela ta zemlja, te započeo kampanju za novi mandat na čelu te agencije.

Nakon završetka razgovora s južnokorejskim dužnosnicima, 61-ogodišnji čelnik IAEA-e odlazi u srijedu u Tokio.

"Bit će u Tokiju kada bude objavljena Nobelova nagrada za mir", rekla je glasnogovornica IAEA-e Melissa Fleming. Zajednički nominirani, ElBaradei i IAEA kandidati su za tu nagradu.

Južna Koreja nedavno je objavila da su njezini znanstvenici obogatili malu količinu urana 2000. i izvršili odvajanje plutonija 1982., bez znanja ili odobrenja vlade. Diplomati tvrde kako je čistoća urana bila dovoljna za atomsku bombu, a plutonij također može biti iskorišten u tu svrhu.

Neki diplomati tvrde da je neprijavljivanje tih eksperimenata kršenje Sporazuma o neširenju i treba biti prijavljeno Vijeću sigurnosti UN-a.

ElBaradeijev posjet Aziji prvi je njegov službeni put otkad je najavio svoju namjeru da se kandidira za treći mandat na čelu IAEA.

Sjedinjene Države protive se trećem Elbaradeijevom mandatu. Službeno, ta je zemlja protiv toga da bilo tko ostane na dužnosti čelnika te agencije više od dva mandata, a neslužbeno diplomati u Beču tvrde da Washington nije zadovoljan načinom na koji ElBaradei obavlja svoj posao.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙