FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BOTANIČARI: HRVATSKA TREBA CJELOVITU BAZU PODATAKA

ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) -Prvi hrvatski botanički simpozijzavršio je večeras u u Zagrebu zaključcima o "ultimativnoj potrebiizrade cjelovite baze podataka o hrvatskom bilju po kojem je Hrvatskajedna od tri najbogatije europske zemlje".
ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) -Prvi hrvatski botanički simpozij završio je večeras u u Zagrebu zaključcima o "ultimativnoj potrebi izrade cjelovite baze podataka o hrvatskom bilju po kojem je Hrvatska jedna od tri najbogatije europske zemlje".

Predsjednik Hrvatskog botaničkog društva (HBoD) Toni Nikolić rekao je da se hrvatski botaničari uz pomoć stručnjaka iz inozemstva i potporu hrvatskih vlasti moraju upustiti u taj "milenijski" posao.

"Flora Croatica Database" treba biti digitalna enciklopedija hrvatske flore koja će putem interneta biti dostupna na tri razine, ovisno o korisnicima, kazao je Nikolić.

Predsjednica Organizacijskog odbora skupa Božena Mitić izrazila je zadovoljstvo simpozijem kazavši da je on bio smotra hrvatskog znanja o flori, vegetaciji i ekologiji, molekularnoj i primijenjenoj botanici te mjesto susretišta botaničara iz susjednih i nekih europskih zemalja.

Hrvatska znanost o flori je znatno bolja od uvjeta u kojima živi i radi, ali naše bilje traži još mnogo posla jer smo gotovo na početku, kazala je Mitić.

Na simpoziju je održano više od 20 znanstvenih i stručnih predavanja i prikazano preko 70 postera a sutra će biti obilježena 115. obljetnica Botaničkog vrta u Zagrebu.

Također, predstavljene su dvije knjige Damira Viličića (Fitoplankton Jadranskog mora i Fitoplankton u ekološkom sustavu mora).

HBoD utemeljen je prije dvije godine i to je njegov prvi skup.

Društvo je pokrenulo stručno-popularnu biblioteku čija su prva dva sveska u izradi, a provodi i prve sustavne terenske popise hrvatske flore u odabranim, po raznovrsnosti bilja najbogatijim područjima u Hrvatskoj.

S više od 5500 biljnih vrsta i podvrsta i preko 300 endema te velikom gustoćom vrsta po jednici površine, Hrvatska je jedno od središta europske raznolikosti, a naličje toga je slaba dokumentiranost i istraženost, rečeno je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙