FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENIJA OBILJEŽAVA 100. OBLJETNICU ROĐENJA EDVARDA KOCBEKA

LJUBLJANA,26. rujna 2004.(Hina) - S nekoliko znanstvenih skupova ikomemoracija u Sloveniji obilježena je 100. obljetnica rođenjapolitičara i književnika Edvarda Kocbeka (1904-1983).
LJUBLJANA,26. rujna 2004.(Hina) - S nekoliko znanstvenih skupova i komemoracija u Sloveniji obilježena je 100. obljetnica rođenja političara i književnika Edvarda Kocbeka (1904-1983).

"Bio je literat i mislilac koji je u osobnim nevoljama reflektirao traume prošlog stoljeća, vrijednosni kaos i društvene zablude", rekla je ministrica za kulturu Andreja Rihtar, govoreći u nedjelju na proslavi u Kocbekovom rodnom mjestu, Svetom Juriju ob Ščavnici, gdje je održana i misa-zadušnica.

Kocbek se u slovenskoj književnosti pojavio zbirkama poezije u tridesetim godinama, a 1942. godine pridružio se partizanima, gdje je vodio skupinu kršćanskih socijalista čije je djelovanje kasnije zabranjeno.

Bio je u slovenskoj delegaciji na zasjedanju AVNOJ-a i ministar u jugoslavenskoj vladi nakon rata, ali je kasnije zbog neslaganja s Edvardom Kardeljem i odstupanja od partijskog kursa prisilno umirovljen, pa niz godina nije mogao objavljivati.

Poznat je po ratnim dnevnicima i novelama "Tovarišija", "Strah i hrabrost", te "Listina", a među prvima je otvorio i temu masovnih likvidacija političkih protivnika u ratu i neposredno nakon njega zbog čega je sve do smrti bio pod prismotrom tajne policije.

U poeziji ga je inspirirao francuski personalizam, osobito Paul Claudel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙