FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAŠKI SUD PREPUSTIO JEDAN PREDMET SRBIJI

BEOGRAD,1. listopada 2004.(Hina) - Haško tužiteljstvo prepustilo jejedan predmet iz svoje nadležnosti srbijanskom pravosuđu, ali slučajčetvorice vojnih i policijskih generala, optuženih za ratne zločinepred Međunarodnim sudom u Den Haagu, ostaje isključivo u nadležnostitog suda, izjavila je u petak u Beogradu glavna haška tužiteljicaCarla del Ponte.
BEOGRAD,1. listopada 2004.(Hina) - Haško tužiteljstvo prepustilo je jedan predmet iz svoje nadležnosti srbijanskom pravosuđu, ali slučaj četvorice vojnih i policijskih generala, optuženih za ratne zločine pred Međunarodnim sudom u Den Haagu, ostaje isključivo u nadležnosti tog suda, izjavila je u petak u Beogradu glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

Ona je najavila da će u budućnosti biti još puno predmeta, ali je naglasila da je za to potrebna i suradnja vlasti u Beogradu. U izjavi novinarima glavna haška tužiteljica je najavila da će u ponedjeljak doći u Beograd i da će razgovarati s predstavnicima vlasti državne zajednice Srbije i Crne Gore i same Srbije te da se nada dobroj suradnji s političkim vlastima poput suradnje koju ima s pravosudnim tijelima u Srbiji.

Carla del Ponte nije željela precizirati koji je haaški slučaj prepušten srbijanskom pravosuđu, kao ni to hoće li i protiv kojih državljana SCG još biti podignute haške optužnice. Na pitanje shvaća li ozbiljno napore srbijanskih vlasti da uhite Ratka Mladića, kratko je odgovorila da će na to pitanje imati odgovor u ponedjeljak, nakon razgovora s predstavnicima službenog Beograda.

Sudjelujući u petak na međunarodnoj konferenciji o temi "Suočavanje s prošlošću u bivšoj Jugoslaviji", koju je u Beogradu organizirao Fond za humanitarno pravo u suradnji s Vijećem Europe, glavna haška tužiteljica je kazala da Haaški sud već iduće godine namjerava domaćim sudovima prepustiti slučajeve u kojima još nisu podignute optužnice, kao i nedovršene istrage i dosad prikupljene istražne materijale. Ona je istaknula da bi zemlje bivše SFRJ trebale na

Haški sud gledati kao na oruđe kojim će sa svojih naroda skinuti osjećaj kolektivne odgovornosti.

Dodala je da nju "ne zanima tko su bili agresori ili branitelji, niti velike riječi koje koristi bilo koja strana kako bi opravdala svoju istinu".

"Zanimaju me žrtve ovih sukoba i njihovo pravo na pravdu i apeliram na svoje kolege tužitelje da budu na istoj strani", kazala je glavna tužiteljica.

Ispred beogradskog hotela "Hayat", gdje se održava konferencija na kojoj je sudjelovala i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, okupilo se oko 50 demonstranata koji su nosili fotografije bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića i simbole njegove Socijalističke partije Srbije. Prilaze hotelu, kao i zgradi Specijalnog suda za ratne zločine, gdje se glavna tužiteljica obratila novinarima, osiguravale su jake policijske snage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙