FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PRONALAŽENJE I UHIĆENJE GORANA HADŽIĆA KAO DOKAZ SURADNJE

BEOGRAD,7. rujna(Hina) - Razgovor s glavnom haaškom tužiteljicomCarlom Del Ponte bio je "vrlo težak, pun nepovjerenja" i bezpostignutog napretka, te bi vlasti u Beogradu, da bi dokazale daozbiljno žele surađivati, morale poduzeti niz koraka, među kojima jenajvažnije pronalaženje i izručenje haaškog optuženika Gorana Hadžića,izjavio je u utorak navečer ministar za ljudska i manjinska pravaSrbije i Crne Gore i Rasim Ljajić.
BEOGRAD,7. rujna(Hina) - Razgovor s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom Del Ponte bio je "vrlo težak, pun nepovjerenja" i bez postignutog napretka, te bi vlasti u Beogradu, da bi dokazale da ozbiljno žele surađivati, morale poduzeti niz koraka, među kojima je najvažnije pronalaženje i izručenje haaškog optuženika Gorana Hadžića, izjavio je u utorak navečer ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore i Rasim Ljajić.

Ljajić, koji je i predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim tribunalom, sastao se u Den Haagu s glavnom haaškom tužiteljicom i predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda Theodorom Meronom.

Iznesene su, kazao je ministar Ljajić Televiziji B92, "dijametralno suprotne" informacije o slučajevima generala Ratka Mladića, Gorana Hadžića - čijem je slučaju bilo posvećeno najviše vremena u razgovorima - i četiri generala vojske i policije optuženih u Den Haagu.

Glavna tužiteljica naglasila je da je obveza Srbije i Crne Gore da odmah i u potpunosti počne suradnju s ICTY-jem, da je "lopta u dvorištu Beograda", te da se odnosi SCG i Haaškog suda mogu poboljšati tek onda kad svi ti slučajevi budu riješeni.

"Glavna tužiteljica je kazala da ima informacije gdje se nalazi Ratko Mladić, ali da ih ne može dostaviti, jer nikome ne vjeruje da ih neće proslijediti Mladiću", kazao je Ljajić, dodajući da je uvjeren da u vlasti u Beogradu postoji "apsolutna spremnost" da se Mladić uhiti ako se dobiju vjerodostojne informacije o njegovom boravištu.

"Nitko nema razloga štititi Ratka Mladića, uključujući vojno-policijske strukture, jer je cijela zemlja talac jednog čovjeka", kazao je ministar Ljajić.

U razgovoru s predsjednikom Meronom riječi je bilo o eventualnom prepuštanju nekih slučajeva srbijanskom pravosuđu.

"Predsjednik Meron mi je kazao da je slučaj Hadžić bio test koji nismo položili. Pitao me: 'Kako vam možemo prepustiti suđenja kad ne možete riješiti slučaj jednog Hadžića?' Ipak, kazao je i da bismo, ako izručimo Ratka Mladića, mogli razgovarati o ustupanju nekih predmeta, ali nisu spominjana četvorica generala", kazao je ministar Ljajić.

Suradnja s Haaškim sudom, naglasio je ministar Ljajić, glavno je pitanje za zemlju, koje ne može ovisiti o dnevnoj politici. U iduća tri tjedna, prije posjeta glavne tužiteljice Carle del Ponte Beogradu najavljenog za 1. listopada, morali bi se pokazati konkretni primjeri suradnje, od oslobađanja brojnih preostalih svjedoka dužnosti čuvanja državnih i vojnih tajni, do izručenja Gorana Hadžića, čime bi se pokazalo da vlasti u Beogradu ipak imaju namjeru ozbiljno surađivati, dodao je Ljajić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙