FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knin- otvorena tvornica Knauf

KNIN, 1. listopada 2004. (Hina) - U Kosovu kod Knina danas je otvorenatvornica "Knauf"- prva tvornica gipskartonskih ploča u Hrvatskoj,nekadašnji Kningips, u čiju je obnovu uloženo više od 27 milijunaeura, a u kojoj je zaposleno 70 radnika.
KNIN, 1. listopada 2004. (Hina) - U Kosovu kod Knina danas je otvorena tvornica "Knauf"- prva tvornica gipskartonskih ploča u Hrvatskoj, nekadašnji Kningips, u čiju je obnovu uloženo više od 27 milijuna eura, a u kojoj je zaposleno 70 radnika.

Svečanosti otvaranja nazočan je bio i predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je prerezao vrpcu, zatim gradski i županijski čelnici, šibenski biskup Ante Ivas, Beatrix Peter-Knauf, generalna direktorica Knaufa za jugoistočnu Europu, i pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Bračić.

Tvornica Knauf u Kninu zauzima 77.000 četvornih metara i na samom je nalazištu gipsane rude. Uz već zaposlenih 70 radnika, do kraja ove godine planira se zapošljavanje još 30 ljudi. Proizvodi tvornice Knauf prodaju se na hrvatskom, te na tržištu BiH, Srbije i Crne Gore.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić, ocijenivši to velikim danom i za Knin i za Hrvatsku, naglasio je važnost otvaranja proizvodnih radnih mjesta jer, kako je rekao, 100 radnih mjesta u Kninu znači puno više od 300 radnih mjesta u velikim razvijenijim sredinama. Osim toga, dodao je, do sada se u Hrvatsku ulagalo, uglavnom, jedino u banke, osiguravajuća društva i hotele, a, istaknuo je, otvaranje ovakve tvornice znači i povećanje izvoza.

"Otvaranje ove tvornice", kazao je predsjednik, "ujedno je i poruka da se kod nas može i isplati proizvoditi, ali i da je Hrvatska zona sigurnosti, pravno uređena zemlja u kojoj su sigurni i kapital i rad".

"Premda smo pravnom regulativom sada osigurali dolazak kapitala i transfer dobiti", poručio je Mesić, "moramo napraviti i još jedan korak naprijed, a to je da dodatnim promjenama zakona osiguramo i da se više isplati tu dobit ulagati ponovno u Hrvatsku, nego je izvlačiti".

Tvornica Knauf u Kninu u potpunom je vlasništvu obitelji Knauf, čije je glavno sjedište u njemačkom gradu Iphofenu, od 1997.

Tvornica u Kninu, osim same proizvodnje, omogućava i praktično osposobljavanje montera suhe gradnje, što prekvalificiranih, što novih mladih stručnjaka, koji uz teoretsku nastavu u srednjim školama u Zagrebu, Čakovcu, Osijeku, Splitu i Kninu stječu zvanje monter suhe gradnje. Godišnje će se na taj način osposobljavati oko 200 osoba, rekao je direktor tvrtke Knauf - Hrvatska Stjepan Rako.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙