FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomoćnik ministra gospodarstva u Kninu

SPLIT, 1. listopada 2004. (Hina) - Pomoćnik ministra gospodarstva IvanBračić danas je u Kninu s gradonačelnikom Vinkom Marićem ipredstavnicima obrtničke i gospodarske komore te Centra zapoduzetništvo razgovarao o projektima zapošljavanja i razvoja kninskoggospodarstva, ulaganjima i poticajima.
SPLIT, 1. listopada 2004. (Hina) - Pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Bračić danas je u Kninu s gradonačelnikom Vinkom Marićem i predstavnicima obrtničke i gospodarske komore te Centra za poduzetništvo razgovarao o projektima zapošljavanja i razvoja kninskog gospodarstva, ulaganjima i poticajima.

Razgovarali su i o tvornici gipsanih ploča "Knaufu" u Kosovu kod Knina, koja će svečano biti otvorena danas popodne, i koja zapošljava 70 ljudi.

Pomoćnika Bračića, koji je u Knin došao umjesto najavljena ministra Branka Vukelića, zanimao je projekt poslovnog inkubatora "Sjenjak" u koji bi trebalo uložiti oko pola milijuna eura te poslovna zona Preparandija na oko sedam i pol tisuća hektara zemljišta. U njoj je očuvana infrastruktura pa je privlačna za ulaganja koja se brzo mogu isplatiti, rečeno je s napomenom da u njoj djeluje samo jedna tvrtka, dok su preostale tri u stečaju ili pred likvidacijom.

Gradski su čelnici istaknuli kako se predviđa u TVIK, u vlasništvu samoborskog DIV-a, u kojem je sada zaposleno 100- tinjak ljudi, u prvoj fazi uložiti oko 1,350.000 dolara i zaposliti još 65 ljudi, a u drugoj fazi 2,650,000 dolara i zaposliti još 120 radnika. Bilo je govora i o mogućnostima oživaljavanja bivšeg pogona BIS-a u Strmici u kojemu bi kninski poduzetnik otvorio pogon za završnu obradbu kamena.

Pomoćnik ministra Bračić naglasio je kako se svi ti projekti uklapaju u Vladin program poticanja poduzetništa. Najavio je mjere koje bi trebale potaknuti proizvodnju utemeljenu na znanju i novim tehnologijama, koji sami po sebi ne povećavaju broj zasposlenih, ali vuku gospodarstvo u cjelini. Vlada je za takve projekte pripremila kreditne linije sa subvencioniranim kamatama od dva do četiri posto, a zajmovi nisu ograničeni. Osim toga Vlada će projektom "Jamstvo" poduzetnicima koji svojom imovinom ne mogu jamčiti za zajmove izdati jamstva do 70 posto zajma.

Na sastanku je predstavljen i projekt proizvodno-znanstvenog laboratorija za izolaciju biljnih staničnih sastojaka, koji bi, ako se ostvari, bio jedini takav u svijetu, a osmislio ga je povratnik iz Njemačke, mladi znanstvenik, Kninjanin dr. Marko Jelić. U laboratoriju bi se proučavali stanični sastojci kako bi se ispitale mogućnosti poboljšanja poljoprivredne proizvodnje.

Pomoćnik ministra Bračić nazočit će i otvorenju "Knaufa" kod Knina, a dolazak je najavio i predsjednik Stjepan Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙