FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prikazane lokomotive iz muzeja HŽ; sutra sajam starina

ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - U sklopu obilježavanja ovogodišnjegDana Hrvatskih željeznica (HŽ) Hrvatski željeznički muzej danas jeprvi put od osnivanja 1991. javnosti predstavio dio svoje zbirkeobnovljenih željezničkih vozila postavljenih na vanjskom izložbenomprostora Muzeja u sklopu tvrtke Gredelj.
ZAGREB, 1. listopada 2004. (Hina) - U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Dana Hrvatskih željeznica (HŽ) Hrvatski željeznički muzej danas je prvi put od osnivanja 1991. javnosti predstavio dio svoje zbirke obnovljenih željezničkih vozila postavljenih na vanjskom izložbenom prostora Muzeja u sklopu tvrtke Gredelj.

Među muzejskim vozilima danas se tako prvi put moglo vidjeti devet parnih lokomotiva izgrađenih od 1899. do 1946., tri dizelske i jedna električna lokomotive te četiri vagona.

Pri obilasku vozila voditeljica muzeja Helena Bunijevac posebno je izdvojila nedavno obnovljenu električnu lokomotivu izgrađenu 1932., jedinu u fundusu muzeja, a koja je kao takva prva vozila na prugama početkom prošlog stoljeća.

Bunijevac je podsjetila i da je Muzej HŽ osnovan 1991., od kada je prikupljena znatna količina muzejske građe te obrađena u pet zanimljivih zbirki (Željeznička vozila, Izgradnja i održavanje pruga, Signalna i telekomunikacijska sredstva i uređaji, Elektrotehnička postrojenja i uređaji te Željezničke odore i druge isprave, oprema i pribor).

Najveću pažnju ipak, kaže, privlači zbirka željezničkih vozila, a posebno ona od 36 parnih lokomotiva iz 13 različitih serija, koje su postavljene po željezničkim kolodvorima širom Hrvatske.

Uz lokomotive i vagone zbirku čine i automobil marke Chevrolet koji je 1950-ih prerađen u pružno ophodno vozilo, a sva se vozila obnavljaju u Gredeljevim pogonima.

Zainteresirani za povijest željeznice sutra, 2. listopada, mogu posjetiti i sajam željezničarskih starina i hobista, kojeg HŽ u povodu svoga Dana (5. listopada) organizira na prostoru kod spomen-lokomotive na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙