FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HBOR-OVA KONFERENCIJA O POTICANJU IZVOZA

ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - Hina- Financijski servis
ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - Hina- Financijski servis

HBOR-OVA KONFERENCIJA O POTICANJU IZVOZA

U Dubrovniku je danas održana treća po redu međunarodna konferencija Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) posvećena poticanju hrvatskog izvoza koja je okupila brojne hrvatske i inozemne stručnjake i gospodarstvenike.

Na konferenciji se raspravljalo o ulozi državnih banaka u poticanju izvoza, a sudionici su se složili kako je državna podrška kroz izvozno-kreditnu agenciju odnosno izvoznu banku jedna od nezamjenjivih mjera za poticanje izvoza u dijelu financijske podrške i osiguranja od političkih i komercijalnih rizika.

Direktor HBOR-a Anton Kovačev posebno je naglasio kako je ukupni hrvatski izvoz, izražen u kunama, u prvom polugodištu ove godine povećan za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Povećanje hrvatskog izvoza rezultat je i kvalitetne financijske potpore i zaštite od političkih i komercijalnih rizika na stranim tržištima koje razvija HBOR, a stvaranje hrvatskog konkurentnog proizvoda rezultat je zajedničkih napora i zajedničkog djelovanja HBOR-a i izvoznika uz nužnu suradnju poslovnih banaka, naglasio je Kovačev.

Predstavnici Europske investicijske banke istaknuli su kako bi od ove godine na područje jugoistočne Europe trebalo plasirati oko 300 milijuna eura godišnje.

Kad je u pitanju hrvatski izvoz zaključeno je kako problemi izvoza leže sve manje u mogućnostima financiranja ili osiguranja naplate, a sve više u mogućnostima realizacije, stvaranju prepoznatljivog "branda", povezivanju izvoznika u pozicioniranju na stranim tržištima te proizvodnji hrvatskih proizvoda prihvatljivih stranim tržištima.

Tijekom konferencije potpisan je i sporazum o suradnji između HBOR-a i jedne od najvećih banaka Ruske Federacije Vneshtorgbanke kojim se otvaraju nove izvozne mogućnosti hrvatskom gospodarstvu na zahtjevnom ruskom tržištu.

Sporazum između HBOR-a i ruske banke obuhvaća razmjenu iskustava i znanja, suradnju na zajedničkim projektima kroz financiranje izvoza, zajednička ulaganja te uspostavu kreditnih linija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙