FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA: NAJVEĆI POZITIVAN VT SALDO

OSIJEK, 1. listopada 2004. (Hina) -
OSIJEK, 1. listopada 2004. (Hina) -

Osječko-baranjska županija u prvoj je polovici ove godine ostvarila najveći suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom, od 55,5 milijuna dolara, među četiri hrvatske županije koje su u tom razdoblju zabilježile pozitivan vanjskotrgovinski saldo.

Istodobno u toj je županiji prošlogodišnja prosječna mjesečna neto plaća iznosila 2.779 kuna, što je 80,3 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj.

U Osječko-baranjskoj županiji, gdje živi oko 330.000 stanovnika, uposleno je oko 75.000 radnika, a ima više od 30.000 nezaposlenih.

Ukupna je robna razmjena s inozemstvom gospodarstva Osječko-baranjske županije u prvih šest mjeseci ove godine dosegla iznos od gotovo 370 milijuna američkih dolara. U strukturi ukupne razmjene izvoz je sudjelovao s 57,5 posto, što ujedno znači da ostvarena pokrivenost uvoza izvozom od čak 135,4 posto, ističe Katarina Pekanov, poslovna tajnica Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek.

Robni izvoz gospodarstva te županije iznosio je u prvoj polovici ove godine 212,45 milijuna dolara (oko 3,3 posto više nego u u isto vrijeme lani), a uvoz 157 milijuna dolara (4,8 posto više).

Gledano po skupinama zemalja, daleko najveći udio vanjsko-trgovinske razmjene Osječko -baranjske županije, gotovo 80 posto otpada na zemlje Europske unije. "Ovako velik udio rezultat je i proširenja EU novim članicama, premda je i prije udio razmjene s EU bio visok", rekla je.

Sljedeća skupina zemalja, važna u robnoj razmjeni županije su BIH, Srbija i Crna Gora, Makedonija, Rusija, Ukrajina, Moldavija i Bjelorusija, na koje otpada 13 posto ukupne razmjene. Sve ostale zemlje regije imaju manji značaj za robnu razmjenu Osječko-baranjske županije.

Sa zemljama Europske unije u prvoj je polovoci godine ostvarena pozitivna bilanca u iznosu od 42, 6 milijuna USD.

Katarina Pekanov je pojasnila kako je ta pozitivna bilanca rezultat velikim dijelom poslovanja tvrtke Benetton koja u Osijeku radi doradne poslove u proizvodnji odjeće, te Belišća d.d. (s izvozom papira), LImexa iz Donjeg Miholjca (proizvodnja proizvoda od metala).

Najznačajniji partner osječko-baranjskog gospodarstva u prvom polugodištu ove godine i dalje je Italija, zatim slijedi Njemačka, Slovenija, BiH, Mađarska, Austrija itd. Među prvih deset zemalja vanjsko-trgovinskih patnera Osječko-baranjske županije u prvih šest mjeseci ove godina našla se i Rusija (na sedmom mjestu). Ostvarena razmjena s Rusijom u tom razdoblju iznosi 9,6 milijuna američkih dolara, a u odnosu na isto razdoblje prošle godine je utrostručena, kazala je poslovna tajnica Pekanov.

Po ostvarenim izvoznim rezultatima Osječko-baranjska županija u prvih šest mjeseci je na sedmom mjestu među svim hrvatskim županijama i gradom Zagrebom. Po ostvarenom uvozu je pak na osmom mjestu.

(Hina) xvsik yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙