FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNHCR ĆE POPISATI IZBJEGLE SRBE S KOSOVA

PRIŠTINA,30.rujna.2004(HINA) - Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice(UNHCR) donijelo je odluku o popisu Srba koji su poslije rata naKosovu izbjegli u Srbiju i Crnu Goru, priopćio je u četvrtak uPrištini predstavnik UNHCR-a Andrej Mahečić.
PRIŠTINA,30.rujna.2004(HINA) - Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) donijelo je odluku o popisu Srba koji su poslije rata na Kosovu izbjegli u Srbiju i Crnu Goru, priopćio je u četvrtak u Prištini predstavnik UNHCR-a Andrej Mahečić.

Direktor Zavoda za Statistiku Kosova Hysni Thaqi pozdravio je tu odluku i priopćio da bi novi popis onemogućio razne manipulacije brojkama o izbjeglim Srbima.

Thaqi je u priopćenju doveo u pitanje brojku od 225.000 izbjeglih Srba, koju koristi srpska strana. Pozivajući se na popis stanovništva iz 1991. godine, koji su obavile srpske vlasti a kosovske ga ne priznaju, Thaqi je iznio podatak da je te godine na Kosovu živjelo 190 tisuća Srba.

Thaqi zaključuje da je prema tome nemoguće da se sada u Srbiji nalazi 200 tisuća izbjeglih Srba s Kosova, pogotovo kad se uzme u obzir brojka od 100 tisuća Srba koliko ih sada živi na Kosovu.

UNMIK kao ni kosovske vlasti nemaju podatke ni o broju stanovnika Kosova a kamoli o broju izbjeglih Srba, navodi se u priopćenju i izražava nada da će se ubrzo nakon parlamentarnih izbora na Kosovu, koji su zakazani za 23. listopada, obaviti i popis stanovništva na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙