FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TRAUME 50 MILIJUNA IZBJEGLICA U JEDNOJ KNJIZI

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Knjigu autora iz osam zemalja, međukojima i iz Hrvatske, a koja govori o traumama žrtava rata još dugovremena nakon što su napustili svoje domove, objavila je izdavačkakuća Brunner-Routledge iz New Yorka.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Knjigu autora iz osam zemalja, među kojima i iz Hrvatske, a koja govori o traumama žrtava rata još dugo vremena nakon što su napustili svoje domove, objavila je izdavačka kuća Brunner-Routledge iz New Yorka.

Naslov knjige obljavljene ovih dana je "Slomljeni duhovi (Broken Spirits), a pripremili su je psiholog John Wilson i psihijatar Boris Drožđek.

"To je prva knjiga (706 str.) takva opsega i tipa ikad napisana, sveobuhvatno djelo u kojem sudjeluju autori iz Nizozemske, SAD-a, Australije, Hrvatske, Danske, Švedske, Njemačke i Engleske", izjavio je Drožđek u povodu izlaska knjige. "Namijenjena je onima koji se bave prognanicima i izbjeglicama, žrtvama političkog terora, torture i ratnih razaranja u svijetu", dometnuo je Drožđek (1962.), psihijatar u Centru za liječenje azilanata i izbjeglica traumatiziranih ratom i političkim nasiljem u nizozemskom gradu Den Boschu.

Po podacima UN-ova visokog povjerenika za izbjeglice, trenutačno su u svijetu 50 milijuna ljudi žrtve nasilnih seoba, zbog čega se u njih od 40 do 80 posto razvije posttraumatski stresni poremećaj. Sve je to posljedica više od 35 civilnih ratova i još većeg broja manjih sukoba širom svijeta u zadnja dva desetljeća 20. stoljeća.

Psihičke tegobe azilanata i izbjeglica sve više postaju javni problem, ali svijest udruga, državnih ustanova i stručnjaka koji se bave tim pitanjima relativno je niska, ističe se u promidžbenom materijalu knjige.

Ruud Lubbers, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice smatra "Slomljene duhove" bitnom knjigom, koja nas podsjeća da žrtve rata, izbjeglice i azilanti često nastavljaju proživljavati traume dugo nakon što su napustili svoje domove.

Boris Drožđek je zagrebački đak koji u Nizozemskoj boravi od 1993., nastavnik je socijalne psihijatrije, predavač u Nizozemskoj i u svijetu te međunarodni ravnatelj Ljetne škole psihotraume u Dubrovniku.

John Wilson je profesor psihologije na američkom Sveučilištu u Clevelandu, jedan od osnivača mreže klinika u SAD namijenjenih liječenju vijetnamskih veterana i autor knjiga iz područja psihotraumatologije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙