FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Slomljeni duhovi" Johna P. Wilsona i Borisa Drožđeka

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - "Slomljeni duhovi (Broken Spirits)"naslov je knjige Johna Wilsona i Borisa Drožđeka, koju je prijenekoliko dana objavila poznata izdavačka kuća Brunner-Routledge iz NewYorka.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - "Slomljeni duhovi (Broken Spirits)" naslov je knjige Johna Wilsona i Borisa Drožđeka, koju je prije nekoliko dana objavila poznata izdavačka kuća Brunner-Routledge iz New Yorka.

"To je prva knjiga (706 str.) ikad napisana, takva opsega i tipa, sveobuhvatno djelo u kojem sudjeluju autori iz Nizozemske, SAD-a, Australije, Hrvatske, Danske, Švedske, Njemačke i Engleske, namijenjena onima koji se bave prognanicima i izbjeglicama, žrtvama političkog terora, torture i ratnih razaranja u svijetu", izjavio je u povodu izlaska knjige Boris Drožđek (1962.), psihijatar u Centru za liječenje azilanata i izbjeglica traumatiziranih ratom i političkim nasiljem u nizozemskom gradu Den Boschu. Drožđek je zagrebački đak koji u Nizozemskoj boravi od 1993., nastavnik je socijalne psihijatrije, predavač u Nizozemskoj i u svijetu te međunarodni ravnatelj Ljetne škole psihotraume u Dubrovniku.

John Wilson profesor je psihilogije na američkom Sveučilištu u Clevelandu, jedan od osnivača mreže klinika u SAD namjenjenih liječenju vijetnamskih veterana i autor mnogih svjetski priznatih knjiga iz područja psihotraumatologije.

Psihičke tegobe azilanata i izbjeglica sve više postaju javni problem, ali svijest udruga, državnih ustanova i stručnjaka koji se bave tim pitanjima relativno je niska, ističe se u promidžbenom materijalu knjige s podnaslovom:"Tretman traumatiziranih azilanata, izbjeglica, žrtava rata i nasilja".

Po podatcima UN-ova visokog povjerenika za izbjeglice trenutačno u svijetu ima 50 milijuna ljudi, koji su žrtve nasilnih seoba, zbog čega se u njih od 40 do 80 posto razvije postraumatski stresni poremećaj.

Sve je to posljedica više od 35 civilnih ratova i još većeg broja manjih sukoba širom svijeta u zadnja dva desetljeća 20. stoljeća.

Ruud Lubbers, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice smatra "Slomljene duhove" bitnom knjigom, koja nas podsjeća da žrtve rata, izbjeglice i azilanti često nastavljaju proživljavati traume dugo nakon što su napustili svoje domove.

(Hina) xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙