FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA: ZAHTJEV VLADE DOŠAO DO UPRAVE, ALI JOŠ NE I SLUŽBENO

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Informacija o zahtjevu hrvatske Vladeda Uprava Ine smanjenjem marže reagira na rast cijena naftnih derivatadošla je do Uprave Ine, međutim službenu obavijest INA još nijeprimila, potvrdio je u Inino ime član Uprave i izvršni direktor zadobavu i preradu nafte i veleprodaje naftnih derivata Zorko Badnjak.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Informacija o zahtjevu hrvatske Vlade da Uprava Ine smanjenjem marže reagira na rast cijena naftnih derivata došla je do Uprave Ine, međutim službenu obavijest INA još nije primila, potvrdio je u Inino ime član Uprave i izvršni direktor za dobavu i preradu nafte i veleprodaje naftnih derivata Zorko Badnjak.

Kada dobije službenu obavijest, Ina će prema njoj i postupiti, navodi se u izjavi Badnjaka.

Iz Ine također ističu da će Uprava razmotriti novonastalu situaciju i uvažiti sugestije Vlade.

U izjavi Badnjaka, koja je proslijeđena iz Inine Službe za informiranje i odnose s javnošću, ističe se kako se pretpostavlja da će službena Vladina obavijest "sadržavati i modalitet za sniženje, odnosno na koji način i za koliko bi se smanjivala Inina marža, ili na koji način bi se ubuduće ponašali pri formiranju cijena".

"Očekujemo modalitet od Vlade, međutim ako nam ona dopusti da sami korigiramo cijene bit ćemo socijalno osjetljivi, ali da ne ugrozimo naš razvoj i predviđene investicije koje smo planirali u sljedećim godinama", ističe se u priopćenju. Dodaje se da je to vrlo bitno jer su te investicije u vezi s Ininim pripremama za prilagodbu kvaliteti goriva koja će biti sljedeće godine na snazi u EU i zemljama u susjedstvu.

Također se izražava nada da bi to smanjenje smanjilo Ininu dobit, a ne učinilo njeno poslovanje negativnim.

Traženje da Uprava Ine na rast cijena naftnih derivata reagira smanjenjem marže na današnjoj je sjednici Vlade iznio premijer Ivo Sanader, najavivši da će Vlada to i službeno zatražiti od hrvatske naftne kompanije.

Sanader je također istaknuo da će država pozorno pratiti rast cijena nafte i da će izravno intervenirati ako cijena benzina dosegne kritičnu razinu od 8 kuna.

Premijer je odbio tvrdnje da zbog povećanja cijena naftnih derivata profitira država, jer se povećanjem cijena benzina povećavaju i trošarine. To nije točno, trošarine su fiksne i nisu se mijenjale od ožujka 2001., izjavio je premijer.

Prema podatcima Ine, u cijenama naftnih derivata Inin se udio kreće od 36 do 49 posto, dok se ostalo odnosi na trošarine, naknade za ceste i PDV.

Tako je u cijeni motornog benzina Super 98 Inin udio 36,39 posto, trošarina čini 30,41 posto, naknada za ceste 15,2 posto i PDV 18 posto cijene.

U cijeni bezolovnog motornog benzina Eurosuper 95 Inin je udio 40,13 posto, trošarine su u cijeni 25,67 posto, naknade za ceste 16,2, a PDV 18 posto.

Nešto veći je Inin udio u cijenama Eurodizela i dizela, 48,49 posto, odnosno 47,49 posto, udio trošarina je 15,31, odnosno 15,69 posto, naknada za ceste 18,2, odnosno 18,82 posto, a PDV-a 18 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙