FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP OTVOREN ZA SLOVENSKI PRIJEDLOG SPORAZUMA O INCIDENTIMA

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova (MVP)otvoreno je za slovenski prijedlog Sporazuma o izbjegavanjuincidenata i ocjenjuje ga kao dokaz spremnosti Slovenije da u odnose sHrvatskom unese potrebnu mjeru odgovornosti, doznaje su u četvrtak uMVP-u.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) otvoreno je za slovenski prijedlog Sporazuma o izbjegavanju incidenata i ocjenjuje ga kao dokaz spremnosti Slovenije da u odnose s Hrvatskom unese potrebnu mjeru odgovornosti, doznaje su u četvrtak u MVP-u.

Slovenski je tisak u četvrtak prenio da bi službena Ljubljana ovih dana trebala Zagrebu predočiti prijedlog o zaključivanju bilateralnog sporazuma koji bi onemogućio granične incidente na kopnu i moru.

"Obzirom na dugoročne interese dviju država, Hrvatska ostaje otvorena za politički dijalog i pregovore o svim preostalim otvorenim pitanjima te s otvorenošću gleda na prijedloge ministra vanjskih poslova Ive Vajgla", kaže izvor u MVP-u.

Slovenski je šef diplomacije najavio da bi sklapanje bilateralnog dogovora, kao prvi korak za smirivanje incidenata na granici prije međunarodnog posredništva, trebalo svakako zaključiti do kraja godine.

U MVP-u podsjećaju da dvije zemlje već raspolažu odgovarajućim sporazumima o izbjegavanju incidenata, kao što su Kodeks ponašanja ribara i Dogovor o postupanju policije u Savudrijskoj vali.

Pa ipak, najnoviji slovenski prijedlog ocjenjuju znakom spremnosti da se u odnose Slovenije s Hrvatskom unese potrebna mjera odgovornosti o kojoj je govorio visoki povjerenik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana

On je za nedavnog posjeta Ljubljani rekao da između Slovenije i Hrvatske postoje "samo manja trenja" koja treba riješiti bilateralno, a u slučaju da to ne ide, onda potražiti pomoć treće strane.

S tim se slažu i na Zrinjevcu, ističući da dijalog između Hrvatske i Slovenije mora biti u funkciji rješavanja otvorenih pitanja, uključujući i prihvaćanje "dobrih usluga" treće strane radi ubrzanog dogovora o sadržaju i predmetu međunarodne arbitraže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙