FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija izložila viđenje incidenta kod Plovanije na COREPER-u

BRUXELLES/LJUBLJANA,29. rujna(Hina) - Slovenija je u srijedu, kako jenajavljivala, na sastanku stalnih predstavnika država članica EU-a(COREPER) otvorila problem prošlotjednog incidenta kod Plovanije ipostupka hrvatske pogranične policije prema skupini slovenskihpolitičara koje je predvodio predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS)Janez Podobnik.
BRUXELLES/LJUBLJANA,29. rujna(Hina) - Slovenija je u srijedu, kako je najavljivala, na sastanku stalnih predstavnika država članica EU-a (COREPER) otvorila problem prošlotjednog incidenta kod Plovanije i postupka hrvatske pogranične policije prema skupini slovenskih političara koje je predvodio predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Janez Podobnik.

"Slovenija ne zahtijeva i ne očekuje da će Europska unija promijeniti svoju politiku prema Hrvatskoj, ali Hrvatska više ne može očekivati našu bezuvjetnu potporu na svom putu u EU", rekao je za slovensku tiskovnu agenciju STA veleposlanik u EU Ciril Štokelj, sažimajući svoj nastup na sastanku.

Prema njegovim riječima, rasprave o tome na sastanku stalnih predstavnika zemalja članica EU nije bilo, a nizozemsko predsjedništvo primilo je slovensko izvješće na znanje. Također je najavio da će ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl o tome govoriti na sastanku ministra vanjskih poslova 11. listopada u Luksemburgu.

Štokelj je rekao da je slovenska vlada hrvatskoj vladi predložila zaključivanje sporazuma kojim bi se onemogućilo da dolazi do incidenata poput onoga kod Plovanije, a isto tako omogućilo "traženje trajnih rješenja za otvorena međudržavna pitanja kroz dijalog".

Štokelj je rekao da "brutalan i nepriličan način" na koji je skupina s Podobnikom bila pritvorena i postupak hrvatske policije u toj prigodi "nisu ponašanje koje si može priuštiti država kandidatkinja za članstvo u EU".

Slovenska vlada, pojasnio je Štokelj, naglašeno podržava dijalog za traženje rješenja.

"Korištenje sile ne može nadomjestiti dijalog. Hrvatska kao buduća članica Europske unije i zemlja koja u približavanju EU-u želi biti uzor drugim balkanskim državama mora toga biti svjesna, te poštovati temeljna europska načela", rekao je Štokelj.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙