FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VEĆINA NIJEMACA ŽELI REFERENDUM O ULASKU TURSKE U EU

BERLIN, 30. rujna 2004. (Hina) - Većina Nijemaca odluku o primitkuTurske u Europsku uniju želi donijeti putem referenduma, proizlazi izispitivanja javnog mišljenja što ga je za dnevnik "Die Welt" proveoinstitut Emnid.
BERLIN, 30. rujna 2004. (Hina) - Većina Nijemaca odluku o primitku Turske u Europsku uniju želi donijeti putem referenduma, proizlazi iz ispitivanja javnog mišljenja što ga je za dnevnik "Die Welt" proveo institut Emnid.

Prema tom istraživanju, objavljenom u četvrtak, 62 posto građana smatra da odluka o primitku Turske ne bi trebala biti donesena samo na parlamentarnoj razini nego i izravnim odlučivanjem građana. Za referendum po tom pitanju opredijelila se većina simpatizera vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU.

Ranija ispitivanja su pokazala da je većina građana Njemačke protiv punopravnog članstva Turske u Europskoj uniji.

Unutar samih političkih stranaka, pa i unutar oporbe, mišljenja o referendumu glede primitka Turske su podijeljena. Dok se oporbeni Liberali i Kršćansko-demokratska unija (CDU) protive uvođenju referenduma kao oblika donošenja političkih odluka, bavarska Kršćansko-socijalna unija (CSU), koja se isto kao i CDU protivi punopravnom članstvu Turske u EU-u, podržava referendum glede Turske te istovremeno traži održavanje referenduma i za sva važnija europska pitanja, kao što je ustav ili daljnja proširenja.

Poslanik CSU-a u Europskom parlamentu Markus Ferber je od predsjednice CDU-a Angele Merkel, koja je i autorica načela "proširenog partnerstva" umjesto punopravnog članstva za Tursku, zatražio da se zauzme za održavanja referenduma za svako predstojeće proširenje Europske unije.

Vladajuća socijaldemokratsko-zelena koalicija je načelno za uvođenje referenduma kao forme donošenja političkih odluka te je u tu svrhu već i pokrenula odgovarajuće zakonske promjene. Referendum je u Njemačkoj zasad moguć samo na lokalnoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙