FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FISCHER: TURSKA NEĆE U EU JOŠ 10 DO 15 GODINA

BERLIN, 2. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Njemački ministar vanjskihposlova Joschka Fischer izjavio je u četvrtak da se Turska nećepridružiti Europskoj uniji još 10 do 15 godina, ali i dodao da bipregovori o pristupu trebali početi mnogo ranije.
BERLIN, 2. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer izjavio je u četvrtak da se Turska neće pridružiti Europskoj uniji još 10 do 15 godina, ali i dodao da bi pregovori o pristupu trebali početi mnogo ranije.

"Na dnevnom redu je početak pristupnih pregovora, a ne samo članstvo", rekao je Fischer u razgovoru za list Bild.

"Turska zna da momentalno nije spremna za EU. Ali se Turska prije ili kasnije mora uklopiti u Europu i zato bi pregovore trebalo početi ranije, iako do punog članstva neće doći još 10 do 15 godine", rekao je Fischer.

Da bi postala članicom Unije, Turska mora nastaviti s provedbom reformi, rekao je šef njemačke diplomacije. Naglasio je da islamska tradicija nije prepreka članstvu jer Unija nije vjerska organizacija.

"Europska Turska nužna je za borbu protiv međunarodnog terorizma i ako joj zatvorimo vrata samo ćemo ohrabriti one snage koje se protive demokraciji i zapadnim vrijednostima. A to bi bilo opasno", rekao je Fischer.

Europska komisija bi 6. listopada trebala objaviti izvješće o eventualnom početku pregovora s Turskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙