FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA O ORGANIZIRANOM KRIMINALU, PRETPRISTUPNIM FONDOVIMA EU

ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska se, prema međunarodnimprocjenama i s obzirom na prilike u regiji svrstava među zemljevisokog sigurnosnog rizika glede organiziranog kriminala i korupcije,ocjenjuje se u Nacionalnom planu za borbu protiv organiziranogkriminala koji je danas prihvatila hrvatska Vlada.
ZAGREB, 30. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska se, prema međunarodnim procjenama i s obzirom na prilike u regiji svrstava među zemlje visokog sigurnosnog rizika glede organiziranog kriminala i korupcije, ocjenjuje se u Nacionalnom planu za borbu protiv organiziranog kriminala koji je danas prihvatila hrvatska Vlada.

Nacionalni plan uz ocjenu stanja i pregled oblika i djelovanja organiziranog kriminala u Hrvatskoj, sadržava i mjere za njegovo suzbijanje.

Vlada je na današnjoj sjednici osnovala i Nacionalni fond za provedbu predpristupnih fondova EU koji će djelovati u Ministarstvu financija.

U prihvaćenom Nacionalnom planu za borbu protiv organiziranog kriminala navodi se da su još najprisutniji oblici tradicionalnog organiziranog kriminala - ilegalne migracije, krijumčarenje narkotika i oružja, krivotvorenje novca.

Ilegalno stečeni kapital najčešće se nastoji uložiti u atraktivne nekretnine i pojedine gospodarske djelatnosti, čime se pere prljavi novac i ostvaruje dodatna zarada, pa se pojedini nositelji organiziranog kriminala pojavljuju i predstavljaju kao uspješni poduzetnici, kaže se u prihvaćenom Planu za borbu protiv organiziranog kriminala.

Sve je prisutniji, navodi se, i kriminal "bijelih ovratnika", čija je osnovna nakana uložiti ilegalno stečeni kapital da bi se stekla ekonomska i politička moć.

Po podacima Uskoka, za organiziranje i pripadnost grupi ili zločinačkoj organizaciji 2002. bile su prijavljene 244 osobe, a u prošloj godini njih 229.

Otkrivene zločinačke udruge najčešće imaju malo članova, do 5, u pravilu se udružuju prema potrebi i rijetko traju duže vrijeme, novac najčešće peru ulažući u nekretnine i financijski sustav.

Nacionalni plan sadržava konkretne mjere za suzbijanje organiziranog kriminala, među kojima su edukacija, oduzimanje nezakonito stečene imovine, usklađen rad nadležnih državnih službi i bolja međunarodna suradnja na suzbijanju organiziranog kriminala.

Danas osnovani Nacionalni fond za provedbu predpristupnih fondova EU djelovat će u Ministarstvu financija a upravljat će bespovratnim sredstvima koje će RH moći koristiti u okviru odobrenih europskih predpristupnih fondova.

Radi se o 3 fonda - PHARE, ISPA i SAPARD iz kojih se programi uobičajeno financiraju sa 75 posto sredstava, dok preostalih 25 posto osigurava država.

Vlada je uredbom propisala postupak i način utvrđivanja antidampinške i kompenzacijske pristojbe u slučajevima dampinškog uvoza odnosno uvoza robe po cijeni nižoj od njene stvarne vrijednosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙