FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA: O NOVOM ZAKONU O HNB-U NIKADA SE NIJE RASPRAVLJALO

ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada odbacila je danas kaonetočne i krajnje neutemeljene navode iz članka "Vlada donosi novizakon o HNB-u" objavljenom u Jutarnjem listu, te odbacila svešpekulacije vezane uz nagađanja o odlasku guvernera HNB-a ŽeljkaRohatinskog.
ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska Vlada odbacila je danas kao netočne i krajnje neutemeljene navode iz članka "Vlada donosi novi zakon o HNB-u" objavljenom u Jutarnjem listu, te odbacila sve špekulacije vezane uz nagađanja o odlasku guvernera HNB-a Željka Rohatinskog.

Vladin Ured za odnose s javnošću u priopćenju odbacuje navod iz članka da je Središnji državni ured za razvojnu strategiju dobio zadatak napisati novi zakon o Hrvatskoj narodnoj banci, naglašavajući da se "potpuno neprimjereno i neprovjereno špekulira o dr. sc. Anti Babiću kao nositelju tog tzv. projekta".

Iz Vlade pritom ističu "da Središnji državni ured za razvojnu strategiju nema nikakve veze s navodnim izmjenama gore navedenog zakona iz jednostavnog razloga jer to i nije u njegovoj nadležnosti".

"Jedino Vladino tijelo koje može inicirati takve promjene je Ministarstvo financija u kojem se o takvom prijedlogu nikada nije niti raspravljao, a još manje radilo na njemu", poručuju iz Vlade.

"Stoga navode iz teksta smatramo netočnim i krajnje neutemeljenim, te odbacujemo sve špekulacije vezane uz nagađanje o odlasku guvernera HNB-a Željka Rohatinskog", zaključuje se u Vladinom reakciji na pisanje Jutarnjeg lista.

U današnjem broju Jutarnji list, u članku pod naslovom "Vlada donosi novi zakon o HNB-u?", uz ostalo navodi da je Središnji državni ured za strategiju dobio zadatak napisati novi zakon o HNB-u, te da je taj zakon, prema informacijama Jutarnjeg, u visokoj fazi pripreme.

Prema pisanju Jutarnjeg, zakon se priprema mimo središnje banke, a novim bi se zakonom, prema informacijama toga lista, državi omogućilo direktno zaduživanje kod HNB-a, a predviđaju se i promjene u modelu izbora članova Savjeta što bi, kako se navodi, značilo da bi se donošenjem novog zakona automatski morali birati novi savjet i novi guverner HNB-a.

U članku se uz ostalo navodi i da se "ovih dana u političkim kuloarima počelo govoriti da guverner HNB-a željko Rohatinski odlazi s tog mjesta", ali se i u posebnom okviru prenosi izjava predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa koji je ta govorkanja nazvao "potpuno neutemeljenim špekulacijama i razmišljanjima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙