FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečanom akademijom obilježen Dan policije

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska policija proslavila jevečeras svoj Dan i blagdan zaštitnika sv. Mihovila svečanomakademijom u Zagrebu, u nazočnosti visokih državnih predstavnika,brojnih djelatnika MUP-a, saborskih zastupnika, predstavnikaveleposlanstava i stranih policija.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska policija proslavila je večeras svoj Dan i blagdan zaštitnika sv. Mihovila svečanom akademijom u Zagrebu, u nazočnosti visokih državnih predstavnika, brojnih djelatnika MUP-a, saborskih zastupnika, predstavnika veleposlanstava i stranih policija.

Obraćajući se nazočnim predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader je istaknuo da je pred hrvatskom policijom velika zadaća, jer osim uobičajenih poslova, kao što su osiguranje javnog reda i mira i suzbijanje kriminaliteta, policija ima i zadaću približiti se europskim standardima, kako bi i na tom području uskoro mogli ući u Europsku uniju.

Uspoređujući hrvatsku policiju s drugim zemljama koje nisu prošle težak put u ratu, Sanader je rekao da nam iskustvo hrvatske policije danas može jako dobro doći.

Ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić je istaknuo da rezultati hrvatske policije ne zaostaju za europskim zemljama, te najavio da će ona uskoro ispunjavati i najstrože kriterije Europske unije.

"Sigurnost građana i imovine, integritet granica, carinske kontrole i borba protiv kriminala samo su neki segmenti koji se uspješno provode nakon 14 godina postojanja hrvatske policije", rekao je Mlinarić, naglasivši da je policija temelj hrvatske opstojnosti i samostalnosti, jer je početkom Domovinskog rata bila prva oružana sila koja se usprotivila agresoru.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 711 pripadnika MUP-a, 3586 ih je bilo ranjeno, a 44 se još uvijek smatra nestalima ili zatočenima. Država je postala i opstala njihovim zaslugama, pa nam njihova hrabrost treba biti uzor, rekao je ravnatelj Policije Ivica Franić.

Govoreći od četrnaestogodišnjem radu policije istaknuo je da je ona prošla dinamičan razvoj nakon što se usprotivila agresoru, a danas ima zadaću osigurati miran i siguran život. Dodao je, da to policija uspješno obavlja, jer analitike pokazuju da je naša zemlja najsigurnija u europskim okvirima. Pritom je rekao da se nalazimo na početku transformacije policije po standardima EU-a ali, istaknuo je Franić, već su učinjeni značajni koraci.

Nazočnim su se prigodnim riječima obratili i predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i izaslanik Predsjednika Republike Igor Dekanić.

Svečana akademija uveličana je i glazbenim nastupima, a nakon toga je na Zagrebačkom velesajmu priređen domjenak za 400 uzvanika.

Ovogodišnje nagrade MUP-a za posebne zasluge dodijeljene su pripadnicima Pomorske policijske postaje Dubrovnik, za uzapćenje talijanske ribarice u krivolovu, zatim službeniku kriminalističke policije Ognjenu Haramini za razotkrivanje pedofilije na Internetu, te pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko i Specijalne policije Split za uspješno deaktiviranje zaostalih eksplozivnih naprava na moru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙