FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: HDZ i SDP nastavili međusobno prozivanje oko "Lenca"

ZAGREB,29. rujna(Hina) - Međustranačke prozivke obilježile su ipopodnevni dio saborske rasprave o HDZ-ovu zahtjevu da Sabor osnujepovjerenstvo koje bi istražilo sve činjenice u vezi s jamstvima bivšeVlade kreditorima brodogradilišta Viktor Lenac.
ZAGREB,29. rujna(Hina) - Međustranačke prozivke obilježile su i popodnevni dio saborske rasprave o HDZ-ovu zahtjevu da Sabor osnuje povjerenstvo koje bi istražilo sve činjenice u vezi s jamstvima bivše Vlade kreditorima brodogradilišta Viktor Lenac.

HDZ-ovci ustraju da su čelnici bivše Vlade milijunske iznose "plasirali" u džep direktora Lenca Damira Vrhovnika, a SDP-ovci uzvraćaju da HDZ ne želi ništa drugo do politički diskvalificirati političkog suparnika.

Branimir Glavaš (HDZ), koji u ime 16 kolega zastupa HDZ-ov zahtjev, optužio je bivšu Vladu da je, kako je rekao, socijalnim pričama samo opravdavala stotine milijuna kuna koje je plasirala u Vrhovnikov džep.

"Egzistencijalni problemi rješavaju se preko socijalnih programa, a ne plasiranjem novca privatnim tvrtkama i osobama", ustvrdio je Glavaš, spominjući pritom osobna prijateljstva članova Račanove Vlade i uprave Lenca.

Sunčanje članova Vlade na jahti, kako je rekao Glavaš, "njihovih domaćina na turističkim jedrenjima po Jadranu", dok su radnici u brodogradilištu "crnčili na 60 i 70 stupnjeva Celzijevih" spomenuo je i Krunoslav Markovinović (HDZ), neobičnim držeći što nitko nije primijetio da sredstva odobrena Lencu ne daju rezultate i da poduzeće sve više tone.

Glavaš se, pak, pozvao i na nalaz državne revizije da 12 jamstava odobrenih Lencu "teških" 364,8 milijuna kuna nije bilo u skladu s utvrđenim kriterijima, jer Lenac nije podmirivao ranije obveze.

Kolegama iz HDZ-a, SDP-ovci su uzvraćali da je Vlada državnim jamstvima pokušala sanirati tešku situaciju u Lencu, očuvati radna mjesta i pomoći kooperantima.

Mato Arlović ponovio je da će SDP-ov Klub dići ruku za osnivanje povjerenstava za sva pitanja za koja postoji sumnja, odnosno javni interes za njihovim preispitivanjem, pa tako i za pitanja vezana uz Lenac, ali i za razdoblje prije 2000.

Pristajemo na osnivanje povjerenstva jer ne želimo građanima otvoriti sumnje u našu principijelnost, nadovezao se SDP-ov zastupnik Josip Leko.

Sabor uz brojne replike nastavlja raspravu o Lencu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙