FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR: POLEMIKE I OPTUŽBE ZBOG POVJERENSTVA ZA V. LENCA

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - HDZ-ov zahtjev da Hrvatski saborosnuje povjerenstvo koje bi istražilo okolnosti pod kojima je VladaIvice Račana davala jamstva riječkom Viktoru Lencu, podijelio je danasklubove zastupnika i "podigao temperaturu" u sabornici.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - HDZ-ov zahtjev da Hrvatski sabor osnuje povjerenstvo koje bi istražilo okolnosti pod kojima je Vlada Ivice Račana davala jamstva riječkom Viktoru Lencu, podijelio je danas klubove zastupnika i "podigao temperaturu" u sabornici.

Za osnivanje povjerenstva izjasnio se SDP, stranka čije dužnosnike - Račana, Linića i Crkvenca, HDZ proziva zbog Lenca.

No, u toj stranci drže da je njegovo osnivanje motivirano željom da se politički obračuna sa SDP-om, iznošenjem političkih diskvalifikacija na račun njegovih čelnika, a ne činjenca.

Osnivanje povjerenstva, s tim da se njegove ovlasti prošire i na sve ostale slučajeve u kojima su bivši ministri dobivali od države jamstva za svoje tvrtke, podržava HSP.

Bivši ministar Čačić bio je član Upravnog odbora HBOR-a, banke kojoj je država dala jamstvo za kreditiranje Čačićeve tvrtke, tvrdi Miroslav Rožić (HSP), podsjetivši da je na čelu Upravnog odbora HBOR-a tada bio Mato Crkvenac.

Osnivanju povjerenstva usprotivio se IDS, u ime kojega Damir Kajin pita koliko bi to sada koristilo posrnulom Lencu.

Zbog dva-tri šamara bivšoj Vladi, par uvreda Račanu i Liniću, riskiramo likvidaciju Lenca, stranim tvrtkama poručujemo da posao ne povjeravaju našem brodogradilištu, naglasio je Kajin.

U žestokoj raspravi postavljeno je pitanje odgovornosti revizorskih kuća koje su tvrdile da je u Lencu sve u redu, spominjao se uskrsnuli mrtvac.

HDZ-ov zahtjev za osnivanjem povjerenstva brani Branimir Glavaš, koji odbija sve oporbene prozivke da je njegov krajni cilj politički obračun s bivšom vlasti.

Glavaš ustrajava da je bivša vlast nenamjenski trošila novac poreznih obveznika, te davala jamstva "partijskim drugovima".

Žestoka rasprava dotaknula se i HRT-a, ali i navodnog Glavaševog nošenja oružja u novinskim redakcijama u Osijeku početkom 90-ih.

Te prozivke iz SDP-a, Glavaš je odlučno zanijekao, prozvavši kolege da tim neistinama žele skrenuti pozornost javnosti s prave teme.

Uz brojne polemike i neprestane replike, Sabor nastavlja raspravu o HDZ-ovu zahtjevu da osnuje istražno povjerenstvo za Viktora Lenca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙