FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CRO-TRAMVAJ SA 60 POSTO DOMAĆIH PROIZVODA

ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Prvih 11 tramvaja za Zagrebačkielektrični tramvaj (ZET) koje izrađuje domaći konzorcij "Cro-Tram", učijem su sastavu tvrtke Končar Elektroindustrija, Gredelj i ĐuroĐaković, i koji bi trebali biti isporučeni u proljeće iduće godine,imat će oko 60 posto domaćih komponenti te 40 posto uvoznih.
ZAGREB, 29. rujna 2004. (Hina) - Prvih 11 tramvaja za Zagrebački električni tramvaj (ZET) koje izrađuje domaći konzorcij "Cro-Tram", u čijem su sastavu tvrtke Končar Elektroindustrija, Gredelj i Đuro Đaković, i koji bi trebali biti isporučeni u proljeće iduće godine, imat će oko 60 posto domaćih komponenti te 40 posto uvoznih.

Potvrdio je to član Uprave Končar-Elektroindustrije za energetiku i transport Božidar Piller.

Uvoz se, kako je pojasnio, uglavnom odnosi na standardnu opremu koju kod nekoliko ekskluzivnih proizvođača kupuju i drugi proizvođači tramvaja, a riječ je o primjerice hidrauličnim kočnicama, glavnom prekidaču, klima uređajima, vratima, stolicama, kotačima, staklima.

Piller istodobno napominje kako i dalje stoje na raspolaganju potencijalnim domaćim proizvođačima te da će svaka od uvoznih komponenti biti rado i u svakom trenutku zamijenjena s domaćom, ukoliko domaći proizvođači pokažu stvarni, a ne samo deklarativni interes za proizvodnju te prihvate sve rizike koje, s obzirom na složenost tehnologija, potrebna ulaganja i količine, donosi takva proizvodnja.

Upravo stoga, pojasnio je Piller, s inozemnim dobavljačima nisu sklapani ugovori za isporuku za svih 70 tramvaja, nego samo za prvih 11, s opcijom da se ostale količine ugovore ukoliko se proizvodnja ne uspije riješiti u Hrvatskoj.

No, bez obzira na sadašnji odaziv domaće proizvodnje, kazao je Piller, očekuju i intenzivno se radi na tome da se još najmanje 25 posto od uvoznih stavki tramvaja zamijeni domaćom proizvodnjom. Tako bi u ostalih 59 tramvaja bilo 70 posto domaćeg proizvoda, dok bi preostalih 30 posto bile komponente, dijelovi i sklopovi iz uvoza.

Piller je također naglasio kako sve kalkulacije pokazuju da će ugovor biti realiziran sa svih aspekata i to pozitivno.

Predsjednik uprave Tvornice željezničkih vozila Gredelj Ivan Tolić ističe kako je proizvodnja tramvaja u tijeku.

Voditelj konzorcija za izgradnju 'zagrebačkih' tramvaja je tvrtka Končar. Gredelj, koji će proizvoditi metalna konstrukcija niskopodnog tramvaja, svoje će obveze ispuniti na vrijeme i kvalitetno, istaknuo je Tolić.

Prema njegovim riječima, prvi niskopodni tramvaj trebao bi početi voziti na zagrebačkim ulicama u svibnju iduće godine.

(Hina) xtp/xnz yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙