FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SINDIKAT METALACA TRAŽI ODGODU OTPLATE ZAJMA HFP-A LENCU

ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske (SMH)zatražio je od Hrvatskog fonda za privatizaciju da odgodi rok povratazajma od 15 milijuna kuna koji je Fond dao brodogradilištu ViktoruLencu d.d. u stečaju potkraj 2003. za isplatu plaća.
ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) zatražio je od Hrvatskog fonda za privatizaciju da odgodi rok povrata zajma od 15 milijuna kuna koji je Fond dao brodogradilištu Viktoru Lencu d.d. u stečaju potkraj 2003. za isplatu plaća.

Sindikat je dostavio danas medijima pismo koje je s tim zahtjevom uputio potpredsjedniku Vlade i predsjedniku Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Andriji Hebrangu.

U Sindikatu smatraju da je zbog ostanka više stotina radnika u brodogradilištu "nužno izraditi reprogram zajma HFP na godinu dana kako bi se prodala imovina brodogradilišta i vratio zajam."

U pismu se navodi da je rok za otplatu istekao u lipnju ove godine te da su iz HFP prispjeli zahtjevi za povrat zajma i namirenje kamata te prijetnja blokadom žiro-računa brodogradilišta.

Sindikat u pismu podsjeća da je potkraj 2003., kada je u brodogradilištu Viktoru Lencu otvoren stečaj, a radnicima nije bilo isplaćeno 6 plaća, u vladinu Uredu za socijalno partnerstvo dogovorena posudba tog iznosa od HFP-a i način vraćanja toga duga.

Naime, Lenac bi temeljem Zakona o zaštiti radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca taj iznos posudio od Fonda za razvoj i zapošljavanje i vratio ga nakon prodaje imovine brodogradilišta u stečaju. Međutim, Fond za razvoj nikad nije ispunio svoj dio dogovora, pa Lenac nema otkud vratiti novac HFP-u, navode u Sindikatu.

Po navodima iz Sinidkata metalaca Hrvatske, Fond za razvoj i zapošljavanje više ne priznaje postignuti dogovor uz stajalište "da su radnicima već isplaćene tri minimalne plaće, a Fond ne zanima iz kojih je sredstava brodogradilište u stečaju te plaće isplatilo, niti iz kojih će sredstava vratiti sredstva za te, isplaćene plaće."

Iz Sindikata napominju da bi blokada žiro-računa brodogradilišta Viktora Lenca u stečaju značila i njegovu likvidaciju, iako u njemu sada ima posla za oko 550 radnika i 300 kooperanata koji zarađuju plaće i za koje se uplaćuju porezi i doprinosi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙