FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BERLIN: PREDSTAVLJENA KNJIGA PROPALIH INVESTICIJA

BERLIN, 28. rujna 2004. (Hina) - Udruga njemačkih poreznih obveznikapredstavila je u utorak u Berlinu godišnje izvješće, tzv. Crnu knjigupropalih javnih investicija u kojoj su navedeni primjeri nepotrebnogtrošenja novca. Unatoč proračunskom manjku i strogim mjerama štednjeministra financija Hansa Eichela iz Socijaldemokratske stranke (SPD)godišnje se još uvijek nepotrebno potroši preko 30 milijardi eura.
BERLIN, 28. rujna 2004. (Hina) - Udruga njemačkih poreznih obveznika predstavila je u utorak u Berlinu godišnje izvješće, tzv. Crnu knjigu propalih javnih investicija u kojoj su navedeni primjeri nepotrebnog trošenja novca. Unatoč proračunskom manjku i strogim mjerama štednje ministra financija Hansa Eichela iz Socijaldemokratske stranke (SPD) godišnje se još uvijek nepotrebno potroši preko 30 milijardi eura.

Predsjednik Udruge poreznih obveznika Heinz Karl Daeke je prilikom predstavljanja "Crne knjige" naveo nekoliko najdrastičnijih primjera razbacivanja novca poreznih obveznika.

Tako je država s gotovo 200 milijuna eura financirala izgradnju zabavnog parka "Space Center" u blizini Bremena koji je trebao postati turistička atrakcija ali je prije nekoliko dana zatvoren zbog pomanjkanja gostiju. Privatni investitori su prije pokretanja ovog parka odustali od projekta zbog prognoza o nerentabilnosti koje su se i obistinile.

Daljnji primjer je i projekt državne televizije ARD "German TV" koji je putem satelita i uz pretplatu trebao biti prikazivan širom svijeta ali je zbog slabe prodaje pretplate prije nekoliko dana ukinut. Porezne obveznike ovaj projekt je stajao 20 milijuna eura.

Što se troškova pojedinih ministara tiče neslavno prvo mjesto za nerazumno trošenje drži ministar zaštite okoliša Jürgen Trittin (Zeleni) koji je za slavlje povodom zatvaranja jedne atomske centrale potrošio 30 000 eura.

"Crna knjiga" donosi još nekoliko stotina primjera uludo potrošenog novca, najviše na nepotrebne građevinske projekte.

Daeke posebice osuđuje rastrošni mentalitet državnih službenika kada su u pitanju državne subvencije. On već nekoliko godina zahtijeva da se rasipanje novca poreznih obveznika nađe na popisu kaznenih djela kao i utaja poreza.

Predsjednik Sindikata državnih službenika u financijskim uredima Dieter Ondracek je doveo u pitanje vjerodostojnost primjera navedenih u "Crnoj knjizi" a zahtjeve Udruge poreznih obveznika za strožim kažnjavanjem neodgovornog trošenja novca nazvao "čistim populizmom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙