FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: BRANIMIR PEROVIĆ - DOBITNIK "ZLATNE MEDALJE ZA ZASLUGE ZA REPUBLIKU AUSTRIJU"

ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Među čak 14 dobitnika medalja zazasluge za Republiku Austriju, dodijeljenih ove godine u Tirolu, našaose i bivši kapetan korvete jugoslavenske ratne mornarice BranimirPerović, bilježi austrijska agencija APA.
ZAGREB, 7. rujna 2004. (Hina) - Među čak 14 dobitnika medalja za zasluge za Republiku Austriju, dodijeljenih ove godine u Tirolu, našao se i bivši kapetan korvete jugoslavenske ratne mornarice Branimir Perović, bilježi austrijska agencija APA.

Perović je dobio "Zlatnu medalju za zasluge za Republiku Austriju" zato što se "mnogo godina u Hrvatskoj, posebno u Istri i Dalmaciji, intenzivno bavio pozitivnim postignućima austro-ugarske monarhije", navodi APA obrazloženje odličja, koje je Peroviću dodijelio poglavar Tirola Herwig van Staa.

Perović se posebno zanimao za nekadašnju mornaričku metropolu Pulu a njegove redovne publikacije i angažirana predavanja i izložbe očuvale su sjećanja na razdoblje vladavine austrijskih careva, istaknuto je u obrazloženju odličja, uz dodatnu napomenu da Peroviću valja zahvaliti i što austrijsko vojničko groblje u Puli nije u potpunosti zapušteno.

Uz Perovića su se među odlikovanima iz svih područja društvenog života našli i sportaši poput dobitnika brončane medalje na svjetskom prvenstvu u kickboxingu, održanom 2002. g., Juergena Widauera, ali i ravnatelj centra za medicinu rada u Hallu, sveučilišni profesor Hans-Peter Sailer, bilježi APA.

Uključujući se u raspravu o smislu dodjele javnih odlikovanja, poglavar Tirola Van Staa naglasio je funkciju uzora koju odlikovani imaju u suvremenom društvu. U svakom slučaju, oni bi trebali potaknuti građane da se angažiraju u prilog svojim bližnjima, citira austrijska agencija navod iz govora poglavara Tirola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙