FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

željezara: uređuje se ugovor o raskidu kupoprodajnog ugovora

SISAK, 13. rujna 2004. (Hina) - Predstojnik Vladina Ureda za socijalnopartnerstvo Vitomir Begović nakon sastanka s predstavnicima gradaSiska izjavio je da "hrvatska strana nije prihvatila 'Mečeljevu'ponudu' za sporazuman raskid kupoprodajnog ugovora i da će sepredstavnicima tvorničke Uprave danas ili sutra pravno urediti ugovoro raskidu kupoprodajnog ugovora 'Mečelja' i Željezare, koji bi mogaobiti potpisan sutra".
SISAK, 13. rujna 2004. (Hina) - Predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović nakon sastanka s predstavnicima grada Siska izjavio je da "hrvatska strana nije prihvatila 'Mečeljevu' ponudu' za sporazuman raskid kupoprodajnog ugovora i da će se predstavnicima tvorničke Uprave danas ili sutra pravno urediti ugovor o raskidu kupoprodajnog ugovora 'Mečelja' i Željezare, koji bi mogao biti potpisan sutra".

Novac za isplatu punih plaća za kolovoz od 1,1 milijuna eura, izjavio je Begović, osigurat će "Mečelj", koji će novom strateškom partneru ostaviti i rezervne dijelove i opremu u vrijednosti od 1,5 milijuna eura. "Mečelj" je, po njegovim riječima, prihvatio i aktiviranje bankovnog jamstva od 3,6 milijuna eura za isplatu šest minimalnih plaća.

Begović je istaknuo da bi se "svakim drugim rješenjem odugovlačila takvo stanje" te da "nepotrebni sudski sporovi nisu u interesu ni hrvatske strane, ni 'Mečelja'". "Njegovom ponudom nismo bili zadovoljni i nismo mogli pristati na sporazumni raskid kupoprodajnog ugovora, jer nije pristao platiti troškove likvidacijskog postupka i otpremnine za višak radnika", dodao je Begović.

Najavio je da će se "na radnom sastanku u Vladi danas popodne dogovoriti pravni modeli za radno-pravni status 1620 radnika Željezare" te da je "jedna od ideja da radnike nakon raskida ugovora između 'Mechela' i Željezare u stečaju privremeno i vrlo kratko vrijeme preuzme Željezara". "Nakon toga bi se između Željezare u stečaju i Hrvatskog fonda za privatizaciju, odlukom Vjerovničkog odbora, trebao zaključiti sporazum o prijenosu imovine i radnika na HFP i novu tvrtku u vlasništvu Fonda, koja bi bila prijelazna u vrijeme dok se traži novi strateški partner, jer se moraju stvoriti preduvjeti da radnici mogu redovito dobivati plaće i ostvarivati prava iz radnog odnosa do pronalaska novog strateškog partnera". "Vjerujem da ćemo to pitanje danas riješiti", najavio je Begović.

S predstavnicima grada Siska Begović je razgovarao o skrbi za višak Željezarinih radnika. Osnovana je radna skupina u kojoj će grad predložiti način iskorištavanja slobodnih prostora u Željezari za osnivanje i razvoj poduzetničkih centara i djelatnosti, a Vladini će predstavnici izraditi program državnih poticaja takvim projektima. U program zapošljavanja viška Željezarinih radnika uključit će se i Hrvatski zavod za zapošljavanje, koji će organizirati prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju dijela radnika koji će nakon dolaska novoga strateškog partnera postati tehnološki višak.

"Vjerujemo da ćemo tako zbrinuti veći dio radnika koji će ostati bez posla", izjavio je Begović, naglasivši da će "ti radnici dobiti zakonom utvrđene otpremnine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙