FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BJELOLASICA: OBILJEŽEN SVJETSKI DAN TURIZMA

BJELOLASICA, 27. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska je u prvih osammjeseci ove godine zabilježila 4 posto veći broj turističkih dolazakau odnosu na 2003. i jedan posto više noćenja, a rujan je po brojuturista gotovo svugdje između 15 do 20 posto bolji od prošlogodišnjegrujna, rekao je danas na obilježavanju svjetskog Dana turizma uHrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica ministar mora, turizmaprometa i razvitka Božidar Kalmeta.
BJELOLASICA, 27. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježila 4 posto veći broj turističkih dolazaka u odnosu na 2003. i jedan posto više noćenja, a rujan je po broju turista gotovo svugdje između 15 do 20 posto bolji od prošlogodišnjeg rujna, rekao je danas na obilježavanju svjetskog Dana turizma u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica ministar mora, turizma prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Za 2005. Kalmeta je najavio fizičko povećanje turističkog prometa od 2 posto.

Tiskovnoj konferenciji prethodila je sjednica Povjerenstva za koordinaciju i praćenje turističke sezone. Ministar financija Ivan Šuker, govoreći o potrebi da se smanji siva ekonomija, najavio je mogućnost ukidanja nulte stope PDV-a za organizirani turistički promet iz inozemstva, jer je upravo ona otvorila "veliku sivu rupu". Napomenuo je da naš porezni sustav treba biti kompatibilan onom u EU.

Za mogućnost da se uz isti broj gostiju povećaju financijski efekti u državnom proračunu ministar Šuker se uzda u rad buduće financijske policije.

O smanjenju sive ekonomije u turizmu govorio je i ministar Kalmeta koji je najavio da će se već ovih dana formirati zajedničke radne skupine Ministarstva financija i Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka sa zadatkom da predloži paket zakonskih izmjene koje će "zadati veliki udarac sivoj ekonomiji u turizmu".

Prvi od akata za buduće izmjene je Uredba o dolasku i boravku stranih jahti i brodica, a bit je uredbe da jahte i brodice za iznajmljivanje u našem moru plove pod hrvatskom zastavom te da iznajmljivanje mogu obavljati samo tvrtke koje su registrirane u Hrvatskoj.

Direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić najavio je da će sutra na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a prezentirati polazne odrednice Programa rada za 2005. s glavnim ciljem učvršćivanja položaja Hrvatske na emitivnim tržištima.

Uz 2-postotni rast fizičkog obujma turističkog prometa očekuje se financijski rast od tri do pet posto, rekao je pozivajući se na rezultate obimne ankete koja je obuhvatila županijske turističke zajednice primorske Hrvatske i Zagreba te 30 najvažnijih gospodarskih subjekata u turizmu.

Budući da je tema ovogodišnjeg svjetskog Dana turizma sport i turizam, direktor Hrvatskog olimpijskog centra (HOC) Bjelolasica Tomislav Paškvalin održao je prezentaciju "Ključni segmenti razvoja HOC Bjelolasica".

(Hina) vhor yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙