FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HEP: USPJEŠNO ZAVRŠENI RADOVI NA PRILAGODBI

ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP)izvijestila je da su danas, u 14,30 sati, uspješno završeni najvažnijiradovi na prilagodbi hrvatskog visokonaponskog prijenosnog sustava,odnosno na usklađenju faza hrvatske visokonaponske mreže premaelektroenegetskom sustavu zapadne Europe.
ZAGREB, 27. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska elektroprivreda (HEP) izvijestila je da su danas, u 14,30 sati, uspješno završeni najvažniji radovi na prilagodbi hrvatskog visokonaponskog prijenosnog sustava, odnosno na usklađenju faza hrvatske visokonaponske mreže prema elektroenegetskom sustavu zapadne Europe.

Zbog jakog vjetra radovi su trajali duže od predviđenog, no, unatoč tome nije bilo problema u opskrbi potrošača električnom energijom, navodi se u priopćenju HEP-a.

Radovi na prilagodbi hrvatskog visokonaponskog prijenosnog sustava započeli su u subotu ujutro, a bilo je planirano da završe u nedjelju poslijepodne.

Za vrijeme tih radova, Hrvatska i BiH su na kratko bili odspojeni od ostalih elektroenergetskih sustava i radili smo u tzv. otočnom radu, a izvršene su potrebne prilagodbe visokonaponske prijenosne mreže.

Uspješnim završetkom tih radova Hrvatska je sa svoje strane napravila sve da omogući spajanje zapadne i jugoistočne sinhrone zone, ističu iz HEP-a.

Naime, obavljeni su radovi bili i svojevrsna generalna proba za rekonekciju, odnosno nakon 13 godina ponovno spajanje razdvojenih elektromreža jugoistoka Europe sa sustavom zapadne Europe.

Jedinstvena europska elektroenergetska mreža bila je razdvojena početkom srpske agresije na Hrvatsku i okupacije i uništenja Trafostanice Ernestinovo (400/110 kilovolti). Nakon obnove te trafostanice i izgradnje TS Žerjavinec (400/220/110 kV), te priprema u susjednim zemljama, očekuje se rekonekcija prve i druge sinkrone zone UCTE u prvoj polovici listopada, a datum koji se najčešće spominje je 10. listopada.

Prema odluci UCTE (Međunarodna organizacija za koordinaciju prijenosa električne energije) cjelokupni posao vodit će se u Nacionalnom dispečerskom centru HEP-a.

Ponovno spajanje elektromreža zapada i jugoistoka Europe stručnjaci ocjenjuju jednim od najvažnijih događaja u europskoj elektroenergetici ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙