FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DRNOVŠEK: HRVATSKA VUKLA JEDNOSTRANE POTEZE

LJUBLJANA, 25. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska je u zadnje vrijemepovukla nekoliko jednostranih poteza, ustvrdio je u petak navečerslovenski predsjednik Janez Drnovšek.
LJUBLJANA, 25. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska je u zadnje vrijeme povukla nekoliko jednostranih poteza, ustvrdio je u petak navečer slovenski predsjednik Janez Drnovšek.

"Jedan takav potez bio je jednostrano proglašenje ekološko-ribolovne zone, a drugi tvrdnja da je kopnena granica određena i da proizlazi iz stajališta Badinterove komisije", rekao je Drnovšek u razgovoru za slovensku televiziju. Kako je izjavio, Badinterova komisija samo je ustvrdila da su granice bivših jugoslavenskih republika postale državnima.

"No, na nekim se točkama i područjima suverenost jedne i druge države preklapaju. Razumljivo je da se o takvim situacijama moramo dogovoriti i da jedna strana ne može proglasiti da je to sada njezin teritorij", rekao je Drnovšek u vezi s nedavnim održavanjem predizbornog skupa Slovenske pučke stranke (SLS) u selu Mlini u općini Buje za koje je slovenska vlada u četvrtak izjavila da je riječ o "spornom teritoriju".

Govoreći o spomenutom incidentu zbog kojega je premijer Rop rekao da uskraćuje bezuvjetnu potporu Hrvatskoj pri njenom ulasku u Europsku uniju, predsjednik Janez Drnovšek rekao je da postupak prema prvaku SLS-a Janezu Podobniku nije bio primjeren i da bi hrvatska strana to trebala priznati, ali da nema razloga za pretjerane reakcije i dizanje prašine.

"To da Hrvatska postane članicom EU-a i u slovenskom je interesu. No, interesi u Europskoj uniji temelje se na nekim načelima, a to je prvenstveno dogovor i sporazumno rješavanje problema, a isto tako i korektnost između partnera i to jedni drugima moramo reći kad se stvari odvijaju na ovakav način", rekao je Drnovšek.

Pojasnio je da je slovensko stajalište kako Hrvatska ekološko-ribolovnom zona na Jadranu "želi prejudicirati morsku granicu koja je još otvorena i zatvoriti Sloveniji izlaz na otvoreno more".

Upitan da prokomentira reakciju Europske unije na incident, Drnovšek je rekao da EU ima dovoljno svojih problema, pa od Slovenije i Hrvatske očekuje da će svoje probleme sami riješiti i neće Europsku uniju njima opterećivati.

"U krajnjem bi se slučaju i EU morala time početi baviti, no želimo sami riješiti ta pitanja, da stvari ne idu tako daleko da bi se njima morala baviti EU", rekao je Drnovšek u TV emisiji "Odmevi" (Odjeci).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙