FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN RASPRAVLJA O IRANSKOM NUKLERANOM PROGRAMU

BEČ, 13. rujna 2004. (Hina) - Agencija UN-a za atomsku energiju (IAEA)nije utvrdila krajnji rok za obustavu istrage o iranskom nuklearnom programu, kazao je u ponedjeljak u Beču, na početku sjednice guverneraIAEA, glavni tajnik agencije Mohamed ElBaradei.
BEČ, 13. rujna 2004. (Hina) - Agencija UN-a za atomsku energiju (IAEA) nije utvrdila krajnji rok za obustavu istrage o iranskom nuklearnom programu, kazao je u ponedjeljak u Beču, na početku sjednice guvernera IAEA, glavni tajnik agencije Mohamed ElBaradei.

IAEA je u svome sjedištu počela raspravu o tekstu rezolucije koji su izradile tri velike države Europske unije - Francuska, Britanija i Njemačka, a tiče se nuklearnog programa Islamske Republike Iran koju Sjedinjene Države optužuju za tajno razvijanje nukleranog oružja.

"To je otvoren proces. S Iranom ćemo završiti kada završimo", kazao je na otvaranju sastanka ElBaradei, a prenijela agencija France presse.

No, prijedlogu europske rezolucije nedostaje prijetnja kojoj se SAD nadao, nekoj vrsti "automatskog okidača" kojim bi se Teheranu zaprijetilo mogućim sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a u slučaju nepoštivanja odredaba.

Poneki zapadni diplomati iz 35 zemalja članica IAEA-e ističu da SAD ne uživa veliku potporu za poduzimanje akcija protiv Irana, prenosi agencija Reuters.

Tekstom se poziva naftom bogati Iran da odagna sumnje u razvoj nukleranog oružja do studenoga kada će guverneri "vjerojatno" razmatrati treba li poduzeti dalje korake.

Nekoliko je akcija koje bi u tom slučaju mogle slijediti. Jedna je prijava Irana Vijeću sigurnosti UN-a što može, ali ne mora rezultirati gospodarskim sankcijama, prenosi Reuters.

Druga je da Odbor guvernera odluči više ne raspravljati o Iranu.

Treća je da IAEA nastavi Iranu pristupati na dosadašnji način. IAEA, naime, istražuje nuklerani program Irana od 2002., kada je iransko oporbeno Nacionalno vijeće otpora prijavilo da Teheran krije nuklearni program pred tom agencijom UN-a.

Stručnajci su otada otkrili mnoge aktivnosti koje bi mogle dovesti do razvoja nuklearnog oružja, ali nisu pronašli nikakvih dokaza u prilog američkoj tvrdnji da Iran doista ima tajni program za izradu nuklearne bombe.

Iran inzistira da njegov atomski program služi isključivo u civilne svrhe.

Diplomati drže da da bi Odbor mogao poduprijeti nacrt rezolucije europske trojke, dodaje još Reuters.

Dan uoči sastanka je vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei izdao ukaz kojim se korištenje atomskog oružja proglašava

zabranjenim u islamu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙